Wapenemoji vervangen door "onschuldig" waterpistooltje, vrouwen aan de macht en andere nieuwe emoji

Apple
In de nieuwste update van iOS doen ruim 100 nieuwe emoji hun intrede, waaronder de langverwachte regenboogvlag. Maar er zijn ook enkele opvallende veranderingen. Zo ruilt Apple de veelbesproken wapenemoji in voor een frisgroen "onschuldig" waterpistooltje en wordt het subtiele seksisme in het gamma aangepakt.

Waterpistool

Hoewel de meeste Applegebruikers nog tot het najaar zullen moeten wachten vooraleer ze in hun berichten de regenboogvlag kunnen laten wapperen, is de testversie van iOS10 nu al op de wereld losgelaten.

Na de vele schietincidenten in de Verenigde Staten is de aanpassing van de wapenemoji de opvallendste verandering in de nieuwe update.

Of het ook echt een reactie is op de schietincidenten in de Verenigde Staten en de daarmee gepaard gaande kritiek op de erg realistisch uitziende pistoolemoji, is niet duidelijk.

Regenboog

Ook nieuw is de regenboogvlagemoji.

"Er bestaan emoji's voor een hoofdmassage en een spiegelei, maar een regenboogvlag, hét symbool voor de LGBT-gemeenschap sinds de jaren '70 is uit den boze", had Nederlander Maurice Beljaars eerder aangeklaagd.

Met succes, want Apple heeft 'm toegevoegd aan iOS 10.

Apple

Gelijkheid

Zoals aangekondigd zijn er ook heel wat nieuwe vrouwelijke varianten van emoji. Zo zijn er nu ook vrouwelijke atleten, detectives, bouwvakkers en gewichtheffers.

En om helemaal in te zetten op gelijkheid komen er ook mannelijke dansers, niet langer enkel danseresjes. Daarnaast laten ook mannen de schaar in hun haar zetten, terwijl eerder blijkbaar alleen vrouwen naar de kapper gingen.

Verder zijn er ook nieuwe, minder traditionele gezinsvormen verkrijgbaar in het land der emoji. Een alleenstaande papa bijvoorbeeld, of een alleenstaande mama.

Apple
Apple