Want het oog wil ook wat: gsm-masten worden 'bomen'

Dillon Marsh
Gsm-masten, erg esthetisch zijn ze niet, maar we kunnen er niet meer zonder, gezien het tijdperk van smartphones en andere mobiele apparatuur. Niet overal ter wereld zijn de bouwsels echter lelijk en schreeuwerig. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld, worden ze dikwijls opgetrokken als een 'boom'.

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Dillon Marsh raakte erdoor gefascineerd en legde verschillende gecamoufleerde gsm-masten vast op de gevoelige plaat.

Onder het motto 'het oog wil ook wat', installeerden Ivo Branislav Lazic en Aubrey Trevor Thomas midden jaren negentig - in opdracht van de Afrikaanse telecomoperator Vodacom - voor het eerst een gsm-mast vermomd als palmboom in Zuid-Afrika. De 'Palm Pole Tower' siert sinds 1996 de skyline van Kaapstad en is gemaakt van kunststof.

De Zuid-Afrikanen waren pioniers op dat vlak, maar de rest van de wereld volgde. Zo sieren masten vermomd als bomen intussen ook plaatsen in Italië, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Dergelijke esthetisch gecorrigeerde antennes zijn echter niet goedkoop. De kosten om een gsm-mast op te luisteren als boom, kunnen immers oplopen tot 150.000 dollar (bijna 117.000 euro). Dat is vier keer meer dan de kostprijs van een gsm-mast zonder franjes, weet het technologiemagazine Wired.

Meer informatie over kunstenaar Dillon Marsh vindt u op zijn website.