Waarom smartphones onze plannen onderuit halen

Het is nog niet zo gek lang geleden dat we via mondelinge afspraken plannen maakten voor het weekend. Het kon al eens gebeuren dat de vriend of vriendin waarmee je afsprak een kwartier te laat kwam, maar toen hadden we nog de gewoonte om te wachten. In een tijdperk van gsm's en smartphones worden we al paniekerig als iemand 5 minuten langer wegblijft.

Continu passen we onze agenda aan en sleutelen we aan afspraken. Doordat we steeds in verbinding met elkaar staan wijzigen we meer en meer onze plannen. Alex Cornell kaart deze gedragswijziging aan in een YouTube-video. "Het is ongelooflijk moeilijk om je aan vastgelegde plannen te houden", zegt hij in de video. Een week op voorhand kan een plan er perfect uitzien, maar hoe dichter bij de dag hoe lager de verwachtingen.

"We kunnen op elk moment een plan afzeggen", zegt Alex. Vroeger was het de gewoonte om je strak aan het plan te houden. Het uur van de afspraak en de locatie stond allemaal lang op voorhand vast. Tegenwoordig sleutelen we continu aan de tijd en locatie van een afspraak.