Waarom je toch beter overschakelt naar slimme verlichting

Met slimme lampen teken je ware lichtschilderijen uit in je woonkamer.
Signify Met slimme lampen teken je ware lichtschilderijen uit in je woonkamer.
Nu gewone led-peertjes diep in prijs zijn gedaald, blijft het een investering om slimme exemplaren in huis te halen. Prijzen van een starterskit beginnen ergens ten noorden van 100 euro, en wanneer je al je lampen wilt vervangen door een exemplaar dat je via de app kunt bedienen, ben je nog veel meer geld kwijt. En toch zijn er enkele zéér goede redenen om die overstap te maken. Hier zijn de vijf belangrijkste.

1. Vlotte bediening

Als je geen alomvattend domoticasysteem in huis hebt, is het een heel gedoe om alle lichten die je ‘s avonds in huis wilt laten branden met de hand aan te zetten. Wanneer je slimme lampen van Philips, Osram, Ikea of diverse andere merken installeerde, zet je ze desgewenst allemaal aan via de bijbehorende app. Of je kiest op je smartphone welke er mogen branden, en welke niet. En met welke sterkte, kleur of gloed. Alles werkt eenvoudig met een touch-interface, die swipen en slepen mogelijk maakt.

TipBekijk hier de best beoordeelde slimme lampen van het moment.

2. Je spaart geld uit

Vergeet ook niet dat de lampen in kwestie allemaal leds zijn: die Light Emitting Diode-technologie is de afgelopen vijf jaar extreem populair geworden, en garandeert een laag energieverbruik wanneer ze branden. Wel opgelet: onderzoek heeft uitgewezen dat slimme lampen toch meer energie verbruiken dan verwacht, wanneer ze in stand-by staan. Het gaat misschien ‘maar’ om 1 tot 2,7 watt, maar ze staan wel 24 uur op 7 in die stand: ze moeten altijd paraat staan om een draadloze connectie te maken met de ‘bridge’ die op de internetrouter van de gebruiker aangesloten staat. Niettemin blijven het budgettaire toppers wanneer je ze vergelijkt met een klassieke gloeilamp: ze gaan om te beginnen enkele tientallen jaren mee.

Lees ookSlimme speakers in huis? Dit kan je er allemaal mee doen

3. Licht volgens je ‘mood’

Het opvallendste aan licht dat van slimme lampen komt, is wel dat de intensiteit en gloed ervan perfect naar wens van de gebruiker kan worden bijgesteld. Dat hoeft niet iedere keer manueel te gebeuren, natuurlijk: je kunt zogeheten ‘lichtrecepten’ creëren, die je maar hoeft aan te tikken telkens wanneer je een bepaalde sfeer zoekt. Een ‘chillax’-lichtrecept voor wanneer je ‘s avonds tot rust wilt komen in de woonkamer, bijvoorbeeld, of uitgerekend wat feller wit licht wanneer je nog even aan het doorwerken bent, en je je moet concentreren.

(lees verder onder de foto)

Een slim peertje van Philips Hue, een van de vele merken die vandaag slimme lampen in hun assortiment hebben (al is Hue wel de marktleider).
Signify Een slim peertje van Philips Hue, een van de vele merken die vandaag slimme lampen in hun assortiment hebben (al is Hue wel de marktleider).

4. Kleur in huis

Het meest in het oog springende verkoopargument van slimme lampen, toen ze een zestal jaar geleden op de markt kwamen, was het feit dat je er 16 miljoen kleuren mee kunt tevoorschijn toveren. Zo creëer je een waar lichtschilderij in je woonkamer. Natuurlijk hebben de fabrikanten inmiddels door dat niet iedereen daar zo voor te vinden is, of toch niet voor iedere hoek in het huis, en brachten ze ondertussen ook lampen op de markt waarvan alleen de warmte en intensiteit kan worden bijgesteld, maar die je niet in iedere denkbare kleur kunt zetten.

5. Je kan ze makkelijk programmeren

De lampen tonen hun ‘slimheid’ niet alleen door het feit dat je ze vanop afstand kunt bijstellen met je smartphone. Omdat ze constant draadloos aangesloten zijn op je thuisnetwerk kunnen ze ook worden geprogrammeerd. Je kunt lampen op een bepaald uur automatisch aanknippen wanneer je niet thuis bent, bijvoorbeeld, om eventuele inbrekers af te schrikken. Dat programmeren gaat tot op zekere hoogte via de app die bij de lampen hoort, maar er zijn veel meer toepassingen mogelijk via Smart Home-systemen als IFTTT.

Tip: Vergelijk hier alle prijzen van de best scorende slimme lampen.

Lees ook:

Dit zijn de beste draadloze stofzuigers op de markt

Vergeet die dure Galaxy’s en iPhones: dit zijn smartphonetoppers van andere merken

5 smartphoneaccessoires die je leven zoveel makkelijker maken
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dante Mertens

  Rare redenering Raf Janssens want slimme lampen worden niet door Engie-Electrabel verkocht maar door privé-bedrijven zoals Philips.Ik begrijp dat het niets voor u is,goed...Voor mij ook niet direct maar is het echt nodig om alles dat niet meteen in je vakje past,af te breken en er ook maar meteen complottheorieën bij te verzinnen alsof alles wat jij niet snapt of je niet interesseert,dan maar een complot moet zijn om je geld afhandig te maken?! Elektrische wagens zijn ook een complot zeker?

 • raf janssens

  ik ben 63 en nog mobiel genoeg om mijn hand richting de schakelaar te bewegen en deze om te flippen .er word minder stroom verbruikt door de huidige led lampen en ja de energie bedrijven willen dat terug op krikken hé .dus de slimme lamp die slim is voor de energie bedrijven want ze pikt geld van je rekening

 • Guy Beeckmans

  Kunnen makkelijk gehackt worden. Toestellen die men via de smartphone kan bedienen, zijn in de meeste gevallen een makkelijke prooi voor hackers. Dus alvorens 100den euros te investeren, eerst de kwaliteit checken van de apps....

 • Peter Janssens

  "is het een heel gedoe". Je gaat een kamer binnen en doet het licht aan, en als je de kamer verlaat doe je het licht uit. Dit lijkt me een verdoken reclamestunt.

 • Bernard Swenden

  er moet weer verkocht worden zeker? als je lamp stuk is kan je inderdaad overwegen om die te vervangen door slimme technologie, maar dit veel duurder is in aankoop! En met 1 slimme lamp ben je niet veel, er moet ook voor de rest nog enige aanpassing gebeuren vooraleer je dit kunt gebruiken! dit kost veel meer dan een gewone led