Waarom een iPhone 'maar' zes jaar oud kan worden

Hoelang trekt je iPhone het nog qua software-updates?
Unsplash Hoelang trekt je iPhone het nog qua software-updates?
Wie een nieuwe iPhone koopt, heeft meteen de garantie dat je ook jarenlang van software-updates kan genieten. Hoelang kan je iPhone in de praktijk dan mee? We zochten het uit voor de zes meest recente modellen.

In september verschijnt iOS 13, de meest recente versie van Apples besturingssysteem voor smartphones. Alle iPhones vanaf de 6S blijven compatibel met die nieuwe versie. Dat wil zeggen dat je ook met de iPhone die je kocht in 2015 nog even verder kan. Een iPhone is dan ook gemaakt om minstens vijf jaar mee te kunnen. Bij een Androidtoestel gaat het gemiddeld maar om twee à drie jaar. Toch moet je goed opletten als je het lang doet met een ouder toestel. Bepaalde apps zullen geen updates meer toestaan voor oudere iOS-versies, en je krijgt ook niet alle veiligheidsupdates binnen.

iPhone 6S (Plus) - € 314 - € 349

De 6S verscheen in 2015 als tussenmodel na de 6, en heeft hardware die nog krachtig genoeg is om iOS 13 te torsen.

Houden? Het kan nog héél eventjes. Het wordt twijfelachtig of je er volgende versies van iOS nog op zult kunnen draaien, maar je zit wel nog safe tot ergens in 2020.

Kopen? Dat is dan weer niet het beste idee, want deze hardware is natuurlijk al erg verouderd. Dat is meteen de reden waarom je dit toestel aan scherpe prijzen vindt, maar geen prijs is scherp genoeg om de aankoop van een toestel uit 2015 nog te rechtvaardigen.

Bekijk hier de iPhone 6S en de iPhone 6S plus

(lees verder onder de foto)

De iPhone 6S.
Tweakers De iPhone 6S.

iPhone SE - € 318

Ook de iPhone SE, verschijningsjaar 2016, wordt stilaan een oud beestje. En dan moet je ook weten dat dit toestel al van bij de start bedoeld was als instapmodel, en dat de hardware lang niet de typerende kracht heeft van de ‘gewone’ iPhones. 

Houden? Ondanks de geruchten van het tegendeel, krijgt de SE dus wél nog ondersteuning voor iOS 13. Je kan dus nog even verder. 

Kopen? Valt opnieuw echt niet meer aan te raden, ondanks die scherpe prijzen.

Bekijk hier de iPhone SE

(lees verder onder de foto)

De iPhone SE.
Tweakers De iPhone SE.

iPhone 7 (Plus) - € 427 - € 515

De 7-reeks lijkt erg op de 6S, maar wat snelheid, camerakwaliteit en accuduur betreft is hij wel een stuk beter. De 7 is trouwens ook de eerste iPhone die waterresistent is én stereoluidsprekers heeft.  

Houden? Kan absoluut. Bedenk wel dat je binnen een jaar of twee uit de updates vliegt en dan best uitkijkt naar een nieuw toestel.  

Kopen? Dit is een hele goede budgetaankoop, zolang je dus ook beseft dat het is om ‘maar’ twee jaar mee te gaan qua updates. 

Bekijk hier de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus

(lees verder onder de foto)

De iPhone 7.
Tweakers De iPhone 7.

iPhone 8 (Plus) - € 588 - € 699

De volgende evolutionaire stap was draadloos laden, dat werd geïntroduceerd met de 8-reeks. Ook ging de camera er wat op vooruit, en de nieuwe A11-chip is een beest. Prima accuduur ook!

Houden?  Wanneer je een iPhone uit de 8-reeks op zak hebt, zit je nog wel een tijdje gebeiteld. 

Kopen? Goed idee: je zit nog maar halverwege de ondersteuningscyclus van Apple én de prijzen vallen hier ook al mooi mee. Anderzijds: het prijsverschil met de betere en meer recente XR is niet zo enorm groot, dus waarom dan niet meteen een XR kopen?

Bekijk hier de iPhone 8 en de iPhone 8 plus

(lees verder onder de foto)

De iPhone 8.
Tweakers De iPhone 8.

iPhone X - € 869

In 2017 zette Apple een pronkstuk neer met zijn X-versie, een toestel dat onder meer over een 3D-scanner beschikt, gezichtsherkenning en razendsnelle, goed werkende en krachtige hardware. Hij introduceerde vooraan ook de inkeping, met de selfiecamera als vormelement. Last but not least: dit was de eerste iPhone met een oledscherm.

Houden? Zeker en vast! Gezien het gelijklopende bouwjaar kan het nog ongeveer even lang als de 8-reeks. Blijft ook een topper qua hardware en features.

Kopen? Dat is dan weer niet zo’n goed idee. De X heeft immers nog altijd een erg stevige prijs. Dan kan je beter meteen uitwijken naar een XS/XS Max of XR.

Bekijk hier de iPhone X.

(lees verder onder de foto)

De iPhone X.
Tweakers De iPhone X.

iPhone XR/XS/XS Max - € 749 - € 1.019 - € 1.122

Hierover valt weinig nieuws te vertellen. De X, XS Max en XR zijn de recentste modellen, en houden het dus ook nog het langste vol wat software-updates betreft. Natuurlijk komen er vanaf september wellicht opvolgers op de markt, maar dat neemt niet weg dat je ze nog in een gunstig tijdsvak koopt of hebt gekocht.

Houden? Natuurlijk, dit zijn de krachtigste iPhones van het moment.

Kopen? Ook, met de X/XS Max/XR zing je het nog minstens vier jaar uit. Zeker de XR is een moeilijke wanneer je hem afweegt tegen pakweg een X of een 8: hij is slechts marginaal duurder, maar wel recenter en krachtiger.

Bekijk hier de iPhone XR, de iPhone XS en de iPhone XS Max.

(lees verder onder de foto)

De iPhone XS en XS Max.
Tweakers De iPhone XS en XS Max.

Hier is nog een handige tabel die je erop kunt naslaan, met alle iPhone-edities en de iOS-versies die ze ondersteunen:

Infographic: How Long Does Apple Support Older iPhone Models? | Statista You will find more infographics at Statista

Lees ook:

Samsung Galaxy S10: sterk high-end toestel met kwalitatief hoogstaand oledscherm

Vergeet die dure Galaxy’s en iPhones: dit zijn smartphonetoppers van andere merken

OnePlus 7: topper tegen een betaalbare prijs
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joan Lute

  Beste Baldr .... i vergeet wel dat je voor 499 euro en zelfs voor een pak minder toppers kunt kopen op de laatste Android versie met veel betere specificaties mogelijkheden dan de goedkoopste iPhones. BVB een Galaxy A70 kost nog geen 350 meer en is veel krachtiger en degelijker.

 • willem merken

  Geef mij maar mijn oude GSM, die doet nog altijd wat ik wil. Bellen en nu en dan een smske. En meer moet dat niet wezen.

 • Alain Stuker

  Ik heb maar één vraag: wat doe je eigenlijk met zo'n I-phone buiten telefoneren? Helemaal niets.

 • Mario De Jaegher

  Oneplus is top. Supersnel, stabiel,de snelste updates en jarenlange ondersteuning.

 • Baldr VanHoek

  Doe de test... hoe lang doe je met Android? Beschamend korter!