Waarom de software in smartphones niet (veel) langer dan drie jaar meegaat

Om de drie jaar hebben we een nieuwe smartphone nodig. Of : dat dénken we toch.
Unsplash Om de drie jaar hebben we een nieuwe smartphone nodig. Of : dat dénken we toch.
Drie jaar houdt een gemiddelde gebruiker het vol met dezelfde smartphone, zo blijkt steevast uit consumentenonderzoek. Dat komt deels omdat de fabrikanten dat soort gebruikstermijnen hebben geforceerd, en we hen daar massaal in zijn gevolgd. Maar, ook de software gaat gewoon niet (veel) langer mee dan dat. 

Consumentenstudies waarbij wordt onderzocht hoe lang gebruikers het doen met één toestel, komen bijna allemaal op hetzelfde cijfer uit: drie jaar. Dat was onlangs nog tegelijkertijd de conclusie uit een Amerikaans onderzoek én eentje dat wat dichter bij huis werd gevoerd: een van de Franse elektrowinkelgroep Fnac Darty, die in België onder meer Fnac, Vanden Borre en BCC uitbaat. Daaruit kwam niet alleen terug dat de gemiddelde gebruiker het drie jaar uitzingt met zijn toestel, maar ook waarom.

Veertig procent haalde aan dat ze een nieuwe smartphone kochten omdat hun oude versleten of stuk was. We gebruiken onze smartphones nu eenmaal erg vaak, en dat brengt ook slijtage en risico op schade met zich mee. De overgrote meerderheid, zestig procent, gaf ‘andere redenen’ aan voor het vervangen van zijn smartphone.

Tip: Nieuwe smartphone kopen? Bekijk hier de best beoordeelde toestellen van het moment.

Vast lanceringsritme

Wat kunnen we begrijpen onder die ‘andere redenen’? Vooral het feit dat we een nieuw toestel willen. Er is een standaardritme waarbinnen de grote merken hun nieuwe ‘vlaggenschepen’ (hun belangrijkste, meest vernieuwende toestellen) lanceren: er is een moment in het begin van het jaar waarop er tal van nieuwe apparaten op de markt komen (meestal rond het Mobile World Congress in Barcelona, ergens op de wip tussen februari en maart), en een tweede in het vroege najaar (wanneer Apple en Huawei traditiegetrouw met nieuwe apparaten komen).

Die zogenaamde ‘flagships’ bevatten al het beste wat de fabrikanten in huis hebben: het mooiste scherm, de beste camera’s, de snelste processor, enzovoort. Dat merk je natuurlijk ook aan de prijzen van die dingen. Na verloop van tijd sijpelen die innovaties verder door naar goedkopere versies van de smartphones in kwestie, zodat ook de consumenten die geen 700 tot 1.000 euro over hebben voor een smartphone een technologisch opstapje kunnen maken. Maar de conclusie is wel duidelijk: of je nu dure of eerder smartphones in de middenklasse koopt, de merken houden je sowieso constant een wortel voor.

Lees ook: Zijn die hoge prijzen voor iPhones en Samsung Galaxys wel nog gerechtvaardigd?

Software

Dat is natuurlijk een effect dat puur psychologisch speelt, en waarvoor de ene consument al wat ontvankelijker is dan de andere. Maar de smartphones die je koopt hebben ook een ‘houdbaarheid’ die volledig afhankelijk is van de software die erop staat. 

Slechtste leerling van de klas wat dat betreft is besturingssysteem Android, waarop trouwens smartphones van de meeste fabrikanten draaien: Google, de maker van het besturingssysteem, garandeert slechts tot 24 maanden software-updates voor dat systeem. Wil dat zeggen dat je je pas gekochte Androidsmartphone na twee jaar in de vuilbak moet kieperen? Natuurlijk niet. De hardware in de meeste toestellen laat toe om nog één versie hoger te installeren, waarna de klok van die twee jaar pas ingaat. 

Wanneer je dus een Samsung Galaxy A50 hebt gekocht (momenteel de populairste), zul je die binnenkort kunnen upgraden van het huidige Android 9 naar het nieuwe besturingssysteem Android 10, en houdt die het daarna minstens twee jaar vol. Een toestel dat je dus in maart dit jaar hebt gekocht, blijft ‘veilig’ (waarover zo dadelijk meer) tot najaar 2021. Idem voor de Google Pixel 3a die in mei uitkwam en ook binnenkort Android 10 erop krijgt.

Samsung Galaxy A50
Tweakers Samsung Galaxy A50

Anders bij Apple

Bij Apple liggen de zaken een beetje anders. Bij een nieuwe iPhone krijg je de garantie dat die maximum vijf jaar zal blijven meegaan wat de software betreft. Een iPhone XR die je pas hebt gekocht, zal dus tegen 2024 ten laatste moeten worden vervangen. Al zeggen tal van consumentenonderzoeken dat de gemiddelde iPhone-gebruiker het eveneens maar vier jaar volhoudt met een nieuw toestel: ook hier speelt natuurlijk de psychologische impuls van geregeld het nieuwste te willen hebben, of verslijt men het toestel door veelvuldig gebruik.

Waarom het zo belangrijk is om die software up-to-date te kunnen houden? Het toestel valt natuurlijk niet meteen stil wanneer het besturingssysteem voorbij zijn ‘houdbaarheidsdatum’ is. Maar vanaf dat punt zullen er apps zijn wier nieuwste versie er niet meer mee samenwerkt, waardoor het toestel gaandeweg minder bruikbaar wordt. Bovendien is het niet zo veilig om met een toestel rond te lopen dat geen software-updates meer krijgt: die laatste plamuren ook eventuele beveiligingslekken dicht, waardoor een toestel zonder ondersteuning veel makkelijker kan worden gehackt.

Tip: Bekijk hier de beste smartphones van het moment

Lees ook:

Drie mythes over het opladen van je smartphone

Dit zijn de beste smartphones per prijsklasse

Samsung Galaxy Note 10+ - Een tien plus met een griffel
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • KOENRAAD RABAU

  Koop een OnePlus. Mijn 3T heeft een paar maanden geleden nog een upgrade naar Pie gekregen.

 • Cletus Clint

  De meeste apps op Android draaien op versie minimum 4.0 of 4.1... momenteel zitten we aan versie 10 mensen! Android veroudert dus niet echt, veiligheid is een andere zaak. Ik had ook een iPad maar na een paar jaar al waren er belangrijke apps die niet draaiden onder het verouderde iOS.

 • Rayan El Arami

  Moet je mij niet vertellen. Omdat ze hun klanten uit eigen gewin vierkant in de steek laten. Punt. Zelf heb ik nog steeds een Lumia 950 maar alle updates zouden dit jaar in december stoppen. Ik zit nu te hopen op de ARM versie van Windows 10 waar ze mee bezig zijn en die ze al op een 950 XL aan het draaien gekregen hebben. Er zou daarna ook een versie voor de 950 komen. Ik spring een gat in de lucht van blijdschap als die ook effectief beschikbaar komt.

 • Piet Dooremont

  Ik denk ook dat het vooral om onwil van de fabrikanten gaat. Hp geeft geen ondersteuning voor printers ouder dan 10 j en er wordt op je printer software geïnstalleerd zodat je niet originele inktpatronen helemaal niet kunt gebruiken. Canonprinters weigeren bij het overschrijden van een maximum aantal pagina's. Ook moet ik opmerken dat op elke plaats waar je moet wachten jongeren met hun smartphone bezig zijn: niet verwonderlijk dat ze het maar 2 jaar meegaan.

 • Gino Denil

  Er is geen enkele reden waarom een besturingssysteem verouderd zou moeten zijn en niet meer zou draaien op modernere hardware, behalve bewust commerciële. Elk systeem kan bijgewerkt worden en kan draaien op moderne hardware. Voor de fun heb ik zelfs eens een Windows XP 64bit - ja dat bestaat - uit 2005 geïnstalleerd op een recente Intel I7 computer. Dat draait niet alleen feilloos. Het later in 2012 ontwikkelde Photoshop CS6 draaide daar zelfs op.