Exclusief voor abonnees

Waar zijn je foto’s en andere data het veiligst: op de harde schijf of in de cloud?

Een externe harde schijf
RV Een externe harde schijf
Gezinsfoto’s en -video’s, cruciale werkbestanden, oude mp3’s met sentimentele waarde: we slaan ettelijke terabytes aan gegevens van een onschatbaar belang op. Maar waar doe je dat het best: op een cloud-dienst of gewoon thuis, op een klassieke externe harde schijf? Wij vergeleken de verschillende oplossingen op basis van prijs, veiligheid, beschikbaarheid en grootte.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Gent

  @Iedereen : je mag verschillende externe schijven hebben losgekoppeld wat doe je bij een groot magnetisch veld zoals van een blikseminslag ? Zelf meegemaakt bij klant blikseminslag in boom in tuin een paar huizen verder . Alle harde schijven LEEG ! Dus een extra de externe backup op ssd of usb of dvd dus een niet magnetisch medium !

 • Gerrit Malego

  Meerdere replica's van de data bijhouden op verschillende locaties om risico te spreiden. En liefst ergens een kopie die losgekoppeld staat van het netwerk.

 • Bert Camps

  Haha @Bruno Draulans een lachertje -> stroomstootje, vlammetje, diefstal of randsomware en dada data! Drie dingen, eigen pc, externe hd/ssd die je loskoppelt na elk gebruik en cloud als extra backup. Corebusiness doen stilaan ook de overstap naar clouddiensten, al vind ik het een gevaarlijke tendens want je vertrouwt wel veel en belangrijke gegevens toe aan derden die er op een gegeven moment wel erg veel macht over hebben! Voor de huis tuin en keuken gebruiker loopt het niet zo een vaart.

 • Yves Van Rossem

  Gewoon 2 externe harde schijven aanschaffen en hier regelmatig een backup op plaatsen van uw gegevens. Hiervoor bestaan er ook gratis programma's die die snel en goed doen voor je kunnen doen.

 • Piet Fluwijn

  Je gegevens in de Cloud zetten is ze te grabbel gooien. Wat vertrouwelijk is vertrouw je toch niet aan anderen toe? Ik heb 2 externe harde schijven aan mijn laptop hangen waarbij één een kopie is van de andere. Enkel gebruikt om gegevens op te halen en weg te schrijven. Indien ik op reis ga; één harde schijf in kluis, andere wordt meegenomen. De C: schijf van mijn laptop dient enkel voor programmatuur.