VS geeft Huawei opnieuw uitstel op deel van handelsrestricties

Illustratiefoto.
EPA Illustratiefoto.
Een deel van de aangekondigde Amerikaanse beperkingen op handel met de Chinese techgigant Huawei wordt opnieuw met negentig dagen uitgesteld. Dat zei de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross in een interview met Fox.

Het is de tweede keer dat de restricties met negentig dagen worden uitgesteld. Het ministerie van Handel zei de eerste keer Huawei meer tijd te gunnen om contractuele verplichtingen na te komen. Zo zou Huawei nog even kunnen handelen met Amerikaanse telecombedrijven die afhankelijk zijn van apparatuur van het bedrijf. Ook kreeg Huawei extra tijd om software-updates door te voeren bij bestaande toestellen.

Huawei verkoopt zelf geen telefoons in de VS (hoewel de toestellen er bijvoorbeeld wel online verkrijgbaar zijn), maar maakt wel gebruik van technologie van Amerikaanse bedrijven. Zo gebruikt Huawei om besturingssysteem Android van Google op zijn telefoons te laten draaien. Huawei levert naast mobiele apparaten ook netwerkapparatuur.

“Veiligheidsrisico”

Desondanks leek Donald Trump gisteren weinig enthousiasme aan de dag te leggen om Huawei nog een kans te geven. “Ik wil helemaal geen zakendoen, omdat het een nationaal veiligheidsrisico inhoudt en ik echt geloof dat de media het iets anders omschreven  hebben dan dat”, zei de president gisteren tegenover de pers.

In mei werd Huawei door de VS op een ‘zwarte lijst’ gezet, waardoor het in theorie niet met Amerikaanse bedrijven mag handelen. De VS verdenkt Huawei ervan nauwe banden te onderhouden met de Chinese overheid en beschuldigt het bedrijf van cyberspionage. Huawei blijft dat ontkennen. 

Donald Trump en Chinese president Xi Jinping op de G20-top in Japan.
AFP Donald Trump en Chinese president Xi Jinping op de G20-top in Japan.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mi desmet

  Huawei komd van china en iedereen weet dat china bespioneerd en dat zal het ook doen als 5g komd in die technologie zit er cyberspionage.. Vs vermoed dat huawei nouwe banden heeft met de chinese overheid zo vinden ze het verdacht dat de oprichter en ceo van hauwei van een communistische partij Hij zegt dat zijn politieke overtuiging niks te maken heeft met zijn zakelijke bezigheden te maken heeft ma dat geloofd de vs niet wat denk jij? Denk dat het blijft oppassen

 • wim Goossens

  Dit doet hij onder druk van de grote Amerikaanse tech-bedrijven, indien Huawei met een eigen besturingssyteemen komt dat compatibel is met Androïd en zelf hun chips gaan maken samen met het inhouden van basisprodukten voor het maken van chips in de US dan heeft Google en anderen een gigantisch probleem en dreigen er in de US bedrijven te vallen die "To Big To Fall" zijn .....

 • ROBERT GERTS

  Dit is enkel het gevolg van Amerikanen die de maffia practijken van Apple kotsbeu zijn! Het duurde lang, maar uiteindelijk begonnen de Amerikanen ook over te stappen naar Huawei. Veel betere hard en software, voor de helft van de prijs! Apple heeft miljoenen onverkochte iphone X liggen. Ook hun ipad deugd niet meer. Laf zoals ze zijn, levert google geen apps meer voor de mediapad m6! Bende losers!

 • Luke Vincke

  Precies of je een reus als China kunt afdreigen. De 20ste eeuw was de VS eeuw, de 21ste de China eeuw. En Europa? Die hebben de herinnering aan de 19de eeuw...

 • MICHELINE GEVERS

  Dreigen en terug krabbelen. Toch een sterke president hé. China en de rest van de wereld lacht hem uit. Hij heeft nog niet positief bereikt, alleen chaos en onzekerheid en tweedracht in eigen land.