Vrouw die beschadiging auto filmde met dashcam krijgt zelf boete: Duitse rechter vindt dashcam illegaal

afp
Automobilisten mogen in Duitsland geen camera in hun voertuig zetten. Een rechter heeft een vrouw daarvoor een boete van 150 euro opgelegd omdat ze de privacy van anderen schond.

De vrouw uit München had aan de voor- en achterkant van haar auto camera's laten installeren. Die filmden in augustus vorig jaar hoe een andere automobilist bij het parkeren haar auto beschadigde. De vrouw stapte met de beelden naar de politie, maar ze werd zelf vervolgd.

Volgens de rechter schond ze de privacy van andere weggebruikers. "Het kan niet zo zijn dat alle 80 miljoen Duitsers met camera's gaan rondlopen om elke situatie te filmen, zodat een misdrijf kan worden opgelost", staat in het vonnis.

Op een privacyschending staat in Duitsland tot 300.000 euro boete. Omdat de vrouw netto 1.500 euro per maand verdient en omdat haar auto al eens beschadigd was, moet ze 'slechts' 150 euro betalen.
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Iggy van den Haesevelde

  Guy D doe nie of daje ng nooit een boete hebt gehad e man !!!!! Gezijt precies ene die ng nooit iets gedaan heeft

 • Hugo Van Haevre

  Die rechter leeft nog in de vorige eeuw zeker, als iedereen zijn verantwoording zou nemen bij een ongeval was dit allemaal niet nodig, maar Flitsen en trajectcontroles das de staat dat mag dan wel, dan bestaat privacy niet bende zakkevullers

 • raf peeters

  Maar de overheid mag het wel?Slechte advocaat gehad.

 • darknessky

  Op de openbare weg mag ik iedereen filmen. Dus waarom dashcams niet ? Dat moet men alles verbieden, ook telefoons waarmee mensen klakkeloos iedereen filmen. En wat te denken van beveiliginsgscamera's ?

 • ijsbreker

  Ik ben een beetje ontzet door de reacties hier.. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid zou nemen bij ongelukken, was er nooit geen nood aan die dashcams. Dit gaat niet over verkeersagressie maar gewoon de dader die een stilstaand voertuig aanreed en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde, punt. Als ik reacties hier lees, is dit de normaalste zaak van de wereld.. Triestig..