Voormalige moderator klaagt Facebook aan omdat de job haar "traumatiseerde"

REUTERS
Selena Scola moest als moderator bij Facebook de inhoud van duizenden posts op de sociaalnetwerksite
screenen
 om na te gaan of ze de regels niet overtraden. Daar hield Scola naar eigen zeggen een posttraumatische stressstoornis aan over. Ze acht het bedrijf daarvoor verantwoordelijk en sleurt Facebook voor de rechter.

Scola vindt dat Facebook zijn personeel niet voldoende bescherming biedt tegen de harde beelden die sommige gebruikers online zetten. Ze diende vrijdag een zogenaamde class-action rechtszaak in tegen het bedrijf. Daar kunnen ook anderen zich bij aansluiten. "Elke dag posten Facebookgebruikers miljoenen video's, foto's en livestreams van kindermisbruik, verkrachting, foltering, bestialiteit, onthoofdingen, zelfmoord en moord", luidt het in de aanklacht. 

Scola beweert erin dat ze psychische problemen heeft en aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) lijdt, als gevolg van de "constante en directe blootstelling aan de zeer schadelijke en uiterst aanstootgevende beelden op de werkplek". Als ze een computermuis aanraakt, een kil gebouw betreedt, geweld op tv ziet of hels lawaai hoort, kan ze last krijgen van PTSS.

Facebook heeft minstens 7.500 moderatoren in dienst, schrijft Time. Het bedrijf beweert zelf dat het de personeelsleden psychologisch bijstaat, dat het de traumatische beelden aanpast en dat het de moderatoren opleidt om symptomen van PTSS bij zichzelf te ontdekken. Maar volgens Scola moeten de moderatoren werken "in gevaarlijke omstandigheden die slopende fysieke en psychologische schade veroorzaken". In haar aanklacht stelt Scola dat Facebook in gebreke blijft wat de psychologische opvang van het personeel betreft.

Selena Scola komt uit San Francisco. Ze werkte vanaf juni 2017 negen maanden voor Facebook via een uitzendkantoor.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter arons

  Ze blijft wel 7 maand bij facebook toch nog een toffe job blijbkaar?

 • Bieke Bellemans

  Hier zit toch een groot deel eigen verantwoordelijkheid bij. Oke facebook moet sowieso psychologische hulp voorzien. Maar ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik tegen zulke beelden niet tegen kan, ja dan ga ik ook niet zo'n job doen.

 • Thierry Vansweevelt

  De vraag van 1 miljoen: waarom ben je dan moderator geworden?

 • paul piens

  Ze had gewoon direct haar ontslag kunnen indienen

 • Frederik Boogaerts

  Die riekt gewoon geld ja