Voormalig Microsoft-topman zoekt geld voor 'nieuw Data News'

Bruno Segers in zijn tijd bij RealDolmen.
PHOTO_NEWS Bruno Segers in zijn tijd bij RealDolmen.
'Data News For Life 2014', het klinkt als satire, maar Bruno Segers, voormalig topman bij Microsoft Belux en RealDolmen, verzekert op zijn blog dat dat niet het geval is. Uit verontwaardiging over de beslissing van uitgeverij Roularta om zwaar te snijden bij het ICT-vakblad Data News lanceert hij een crowdfundingactie. Met het geld wil hij het blad onderbrengen bij "eigenaars mét een visie op de digitale wereld".

Wat een jubileumjaar had moeten worden - Data News bestaat intussen 35 jaar - draaide gisteren uit op een nachtmerrie. De 6 journalisten van Data News, het grootste en oudste ICT-vakblad van het land, kregen van uitgeverij Roularta te horen dat er fors bespaard wordt. Het blad gaat van 23 printnummers naar 9 per jaar en de redactie wordt gehalveerd naar slechts 3 mensen.

De beslissing raakte ook Bruno Segers, die als voormalig topman van Microsoft Belux en RealDolmen vaak in contact kwam met de Data News-journalisten. Op zijn blog bracht hij gisteravond een ode aan de twee ontslagen anciens Marc Husquinet en Guy Kindermans, beiden al van in de begindagen bij het vakblad betrokken, en hoofdredacteur Luc Blyaert die zelf ontslag nam. "Vanuit de ICT-sector hebben wij genoten van de wijze waarop Data News 'het nieuwe normaal' werd met jullie website en hoe Data News 'een conversation manager' werd via de vele ICT-events en -awards."

Voor Roularta is Segers scherp. "Jullie werkgever heeft jullie dus in de steek gelaten. Bovendien probeerde men alles in stilte aan te kondigen in een stille periode. Op een vrijdagavond voor de kerstvakantie. En dan zelf rustig in vakantie vertrekken. En binnen 14 dagen iedereen terug rustig aan het werk alsof er niets gebeurd is. Maar dat pikken we niet."

Jullie werkgever heeft jullie dus in de steek gelaten. Bovendien probeerde men alles in stilte aan te kondigen in een stille periode. Op een vrijdagavond voor de kerstvakantie. En dan zelf rustig in vakantie vertrekken

333.333 euro

Segers lanceert prompt een eigen initiatief voor een ambitieuze 'doorstart' van Data News. Hij komt daarvoor met een 'Data News for Life' op de proppen, een crowdfundingactie dus. "We zoeken 333.333 euro om te starten. Omdat het deelbaar is door 3, zodat de drie musketiers eraan kunnen beginnen. Omdat 11.11.11 wel goed klinkt maar omdat 111.111 euro te weinig is om samen met Volta Ventures (een Belgisch durfkapitaalfonds, nvdr) maandag aanstaande onder leiding van Luc Blyaert het businessplan uit te werken."

De hoge som en de korte termijn die Segers voor ogen heeft, wijzen erop dat het initiatief vooral een symbolisch eerbetoon is. Maar Segers verzekert op zijn blog dat het "deze keer geen satire is". "Laat ons in deze eindejaarsperiode eens lekker gezond subversief samenspannen in de ICT-sector. Als Music For Life meer dan 3 miljoen kan ophalen dan moet de Belgische ICT-sector in staat zijn in 3 dagen 333.333 euro op te halen om Data News (met de ontslagen en de juiste overblijvende medewerkers) onder te brengen waar het hoort; bij eigenaars mét een visie op de digitale wereld."

Full disclosure: de auteur van dit stuk werkte tussen 2005 en 2012 bij Data News.

Als Music For Life meer dan 3 miljoen kan ophalen dan moet de Belgische ICT-sector in staat zijn in 3 dagen 333.333 euro op te halen om Data News onder te brengen waar het hoort

ICT-ondernemer Bruno Segers