Vodafone-baas: “Zonder Huawei duurt invoering van 5G twee jaar langer”

Nick Read.
AFP Nick Read.
Een verbod op technologie van de Chinese telecomreus Huawei voor mobiele netwerken zou de invoering van 5G in Europa met twee jaar kunnen vertragen. Dat heeft Nick Read, de topman van het Britse Vodafone, gezegd op het Mobile World Congress in Barcelona.

Het grootste probleem is volgens Read dat er bij een verbod een "massale vervanging" moet komen van Huawei-technologie in de huidige netwerkinfrastructuur. “En dat zou desastreuze gevolgen hebben voor consumenten”, klinkt het. 

Daarnaast zijn er nu maar drie grote leveranciers van netwerkapparatuur, benadrukt de topman. Naast Huawei gaat het om Ericsson en Nokia. Als één daarvan wegvalt is dat slecht voor de innovatie en bevoorradingszekerheid in de sector, klinkt het.

Spionage
Huawei staat al geruime tijd onder druk in de westerse wereld. De Verenigde Staten beschuldigen het bedrijf ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering zodat die kan spioneren. Ook in België voert het Centrum voor Cybersecurity een onderzoek wegens mogelijke spionage. Huawei ontkent echter alle beschuldigingen.

Read zegt nog geen enkel bewijs te hebben gezien van de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van Huawei. Hij roept de VS op om eventuele bewijzen zo snel mogelijk over te maken aan de Europese autoriteiten.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Tot hiertoe is er nog geen enkel bewijs, zelfs geen aanwijzing, dat China Huawei gebruikt om te spioneren. Wat wel al bewezen is, is dat de VS ons allen bespioneerd, en ook GB. En dit gebeurt ook met economische motieven...

 • Karin Izaks

  Prima! hoe langer het duurt, hoe beter

 • Guido Pintens

  grootschalige spionage en hacking op wereldschaal gebeurt al tientallen jaren, en heeft in se niks met Huawei te maken. Dat gebeurde al voor er van Huawei sprake was. De technologie van eender welk bedrijf kan daarvoor ALTIJD gebruikt worden, of het nu Amerikaans, of Chinees, of Europees, of van Jakkamakka komt. Beetje logisch denken kan geen kwaad

 • John Stahl

  Wie heeft er nu nood om een film in 2 seconden down te loaden op zijn smartphone. Ik niet. Hopelijk blijft die 5G met zijn micro-wave straling nog lang weg. Er zijn al kankergevallen genoeg.

 • Yves Vermeulen

  5G gaat niet zomaar over telefoneren, informeer jullie eens. Is veel meer dan hetgeen we nu gewoon zijn. Het is niet omdat je nu een goedkope GSM van Huawei hebt, dat een operator een compleet netwerk van Huawei moet opzetten.