Vijf verrassende nieuwe gadgets op de Consumer Electronics Show, de grootste technologiebeurs ter wereld

In Las Vegas is de Consumer Electronics Show weer begonnen, de jaarlijkse hoogmis van de consumententechnologie.
AFP In Las Vegas is de Consumer Electronics Show weer begonnen, de jaarlijkse hoogmis van de consumententechnologie.
Een nieuw jaar, een nieuwe Consumer Electronics Show (CES), de jaarlijkse hoogmis van nieuwe elektronische gadgets en technologieproducten in Las Vegas. Dit jaar vielen deze vijf producten op de stands van fabrikanten ons meteen op.

Samsung: 'Microleds' maken tv's dunner en groter

Het Zuid-Koreaanse Samsung doopte zijn nieuwe tv, een kanjer met een doorsnede van 146 inch, The Wall. Maar hij zal wellicht alleen te zien zijn op de CES en andere vakbeurzen van de elektronica-industrie: het is een conceptmodel, dat wellicht nooit in winkels zal liggen, en dat vooral dient om Samsungs idee van microleds, piepkleine led-lampjes in de beeldplaat die zelf licht geven, aan het publiek te tonen.

Microleds geven ongeveer dezelfde voordelen als de oled-technologie (organic light-emitting diodes) in tv's van LG Electronics en Philips: de verlichting van het scherm gebeurt door de kleine deeltjes in de beeldplaat zelf, waardoor die niet meer van achteren moeten worden belicht. Dat maakt tv's dunner. Het voordeel van microleds ten opzichte van oled's, zegt Samsung, is dat ze nog verfijndere beelden afleveren.

(lees verder onder de foto)

Samsungs 'Wall'.
Samsung Samsungs 'Wall'.

LG: oprolbare oled-tv van 65"

Van LG Electronics, Samsungs grote Koreaanse concurrent, komt dan weer een televisietoestel van 65 inch dat oprolbaar is. LG liet eerder al een oprolbaar model van 1 inch zien, maar het slaagde er nog niet eerder in om een dergelijk grote en oprolbare televisie te produceren. Of er ook een releasedatum en prijs komt is nog niet duidelijk, aangezien het waarschijnlijk nog om een prototype gaat. LG heeft nog niet eerder oprolbare televisies aangekondigd die bedoeld zijn om in de winkels te leggen.

(lees verder onder de foto)

LG's nieuwste oprolbare tv, deze keer met schermdoorsnede van 65 inch.
LG Electronics LG's nieuwste oprolbare tv, deze keer met schermdoorsnede van 65 inch.

Vuzix: augmented reality-bril met AI erin

Slimme-brillenmaker Vuzix heeft de Blade aangekondigd, een augmented reality-bril die voorzien is van ondersteuning voor Amazons spraak- en informatiedienst Alexa. De bril, die beelden kan projecteren over je normale zicht heen, moet voor de zomer nog uitkomen. Volgens de maker moet de bril gekoppeld worden met een Android- of iOS-smartphone, en is bediening mogelijk via een aanraakgevoelig paneel aan de zijkant van de bril. Het geheel moet er verder zoveel mogelijk uitzien als een doorsnee bril, met voorop nog een 8-megapixelcamera. Het inbouwen van lenzen op sterkte behoort tot de mogelijkheden.

(lees verder onder de foto)

Vuzix' nieuwste AR-bril.
Tweakers Vuzix' nieuwste AR-bril.

Acer: flinterdunne Swift 7-laptop

Taiwanese fabrikant Acer heeft een nieuwe versie van zijn dunne Swift 7-laptop aangekondigd. De schermranden zijn dunner gemaakt, waardoor er nu een 14"-scherm in de behuizing past. Die behuizing is bovendien 1millimeter dunner dan zijn voorganger. De nieuwe Swift 7 beschikt over krachtige interne hardware (zoals een Core i7-processor van Intel), maar de prijs - ten noorden van 2.000 euro - zal ook navenant zijn.

(lees verder onder de foto)

Acers allerdunste, al betaal je er wel een forse prijs voor.
Acer Acers allerdunste, al betaal je er wel een forse prijs voor.

Toshiba: beveiligingscamera met AI

Toshiba heeft ondertussen de Symbio aangekondigd, een combinatie tussen een beveiligingscamera en een slimme speaker, met de Alexa-AI van Amazon erin. Volgens Toshiba heeft de Symbio een aantal verschillende functies. Naast het feit dat het apparaat kan functioneren als een beveiligingscamera en als slimme Alexa-speaker, kan Symbio geluiden detecteren en fungeert het als een intercom. De beveiligingscamera lijkt echter de belangrijkste eigenschap van het apparaat, met de mogelijkheid om video op te nemen met een groothoeklens en een resolutie van 1920x1080 pixels.

Door de Alexa-ondersteuning kan de Symbio bediend worden met stemcommando's. Daarnaast kunnen er koppelingen worden gemaakt met andere slimme apparaten in en rondom het huis, zoals sensoren en huishoudelijke apparaten. Symbio bewaakt het huis door ingebouwde bewegingssensoren, waarna gestart kan worden met video-opnames die tevens naar een smartphone gestreamd kunnen worden. De geluidssensoren kunnen plotselinge geluiden oppikken, zoals die van rookmelders, waarna een notificatie kan worden verstuurd.

(lees verder onder de foto)

Een letterlijk slimme beveiligingscamera.
Toshiba Een letterlijk slimme beveiligingscamera.

Lees ook:

Bekijk hier de preview van Acer Swift 7 laptop

Dit zijn de belangrijkste tech-nieuwigheden van 2018

5 tactieken om koopjes te spotten
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jose Van Hauwaert

  @Angelo De vie. Toen ik ergens halverwege de 90 tiger jaren de eerste Flatscreens zag opduiken in de grote Electroshops, was de kostprijs voor zoiets ook al snel boven de 450.000 frank, voor een kleintje dan nog. Nu koopt men groter en beter dan die eerste generatie vanaf 400...500 €. De prijs van huidige smartphone was 2 jaar geleden 750€, die heb ik verleden jaar gekocht voor 430€

 • vincent vankeerberghen

  Louis , met dat scherm zit je alle dagen in de cinema....

 • Jean Lute

  Waar ook vele gebruikers op zitten te wachten zijn kale smartphones zonder software zodat de gebruiker zelf kan kiezen voor stock android of de aangepaste versie van de fabrikanten. Dit zou pas een vooruitgang betekenen en Android sterker kunnen maken.

 • louis bouduin

  Altijd veel beloftes en ander snoepgoed. Maar als puntje bij paaltje komt, hoef je toch nooit meteen als een gek beginnen sparen. Zoals zo'n tv van Samsung bijvoorbeeld. Dan ga je toch gewoon naar de cinema.

 • Angelo De vie

  Hallo 146 inch! Dam.. die van mij is 65 inch qled en dat is al een grote.. Dat zal een tvke zijn van om en bij de 50.000 euro Moest hij te kopen zijn