Vijf smartphonetrends voor 2018

Hoe ziet de smartphone van de heel nabije toekomst eruit?
thinkstock Hoe ziet de smartphone van de heel nabije toekomst eruit?
Ook dit jaar zullen de smartphonefabrikanten waarschijnlijk een forse lading nieuwe modellen op ons loslaten, met mogelijk zelfs een paar échte nieuwigheden. Hier zijn alvast vijf trends waarvan we de kiemen vorig jaar en tijdens de CES-beurs al opmerkten en die zich wellicht zullen manifesteren in de nieuwste modellen van 2018.

Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone, hou je je het beste eind februari en begin september klaar, want dat zijn traditioneel de twee periodes waarin grote merken als Samsung, Huawei, Apple en LG Electronics met nieuwe vlaggenschipmodellen komen. Over wat voor nieuwe mogelijkheden die exact zullen beschikken is het nu natuurlijk nog raden, maar recente ontwikkelingen geven ons toch al een goed idee van waar we op zullen moeten letten.

1 / Dubbele camera wordt de standaard

Dubbele camera's worden de norm, met een tweede sensor die onder meer assisteert om het beeld wat meer diepte te geven. Het idee zagen we eerst bij fabrikanten als HTC. Op dit moment zijn het alleen de ware vlaggenschiptelefoons die over een dubbele camera beschikken, maar verwacht wordt dat twee camera's snel een standaard zullen worden over de hele lijn. 

2 / Meer artificiële intelligentie

Siri en Google Assistant werden enkele jaren geleden geïntroduceerd op smartphones, en met Google Home en Amazon Alexa dook artificiële intelligentie ook al in de huiskamer op. AI-gebruik was sowieso hot topic op de laatste Consumer Electronics Show, en dat doet vermoeden dat slimme assistenten steeds prominenter aanwezig zullen zijn op toekomstige smartphones.

Bovendien zal AI waarschijnlijk ook op niveau van de interne hardware worden toegepast. Huawei gaf wat dat betreft vorig jaar een schot voor de boeg met zijn Mate 10 Pro, wiens door AI versterkte chip veel computertaken kan uitvoeren waarvoor normaal gezien meerdere chips nodig zullen zijn. Andere smartphonefabrikanten zullen die trend zeker proberen volgen.

3 / Nieuwe vormen

Apple hinkte al een hele tijd achterop bij andere fabrikanten, helemaal wat nieuwe features betreft, maar door het weglaten van de homeknop op de iPhone X heeft de Amerikaanse fabrikant waarschijnlijk toch weer een trend gelanceerd. Een die hen weliswaar eerst werd voorgedaan door de Galaxy S8 van Samsung, maar kom: wanneer twee van de grootste smartphonefabrikanten een bepaalde richting inslaan, kun je er donder op zeggen dat de anderen zullen volgen. 

Een andere trend die zich wellicht zal doorzetten is die van smartphones met 18:9-ratio in hun beeldscherm, in plaats van de gewoonlijke 16:9. Ook dat werd geïntroduceerd met toestellen als de Galaxy S8. En wie weet zien we dit jaar wel een paar compleet gekke dingen opduiken wat de vormfactor betreft, zoals plooibare schermen?

4 / 5G-connectiviteit

Wat het mobiele netwerk betreft, zijn er ook veranderingen in zicht: de komst van 5G, of de vijfde generatie mobiele telefonie, is op handen, met krachtigere dataverwerking en dus ook snellere surf-, download- en uploadtijden wanneer u met de smartphone op het internet zit. In de Verenigde Staten zijn grote telecombedrijven al volop bezig met de bouw van hun 5G-netwerk, en in België wordt een eerste 5G-experiment gevoerd op de Corda-bedrijvencampus in Hasselt. Natuurlijk moeten ook nieuwe smartphones klaar zijn voor die nieuwe standaard: in 2017 doken er zo al een aantal op en het lijkt logisch dat dat aanbod in 2018 zal worden uitgebreid.

5 / Een eSim

Een elektronische simkaart of eSim, zodat je niet meer hoeft te prutsen met een minuscuul, snel verloren rakend sim-kaartje, werd enkele jaren geleden al geïntroduceerd, maar smartphonefabrikanten hebben er voorlopig weinig oren naar. Vorig jaar was de Google Pixel 2 de eerste en enige die over een eSim beschikte. Springen andere fabrikanten toch op de kar?

Lees hier meer over de aanstormende smartphonetrends van 2018.

Lees ook:

Vijf verrassende nieuwe gadgets op de Consumer Electronics Show, de grootste technologiebeurs ter wereld

Dit zijn de belangrijkste tech-nieuwigheden voor 2018

ZTE werkt aan vouwbare smartphone en modellen met stock Android
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  HDR-schermen zoals op de Samsung GS8 en iPhone X zullen ook de norm worden.

 • Frank Van Hevel

  De trend die er echt is : merken die hier niet vermeld worden maar goede prijs / kwaliteitverhouding hebben. Bijv. Huawei. Die modellen zeer veel gekocht. Daarnaast wachten velen nog altijd op een toestel dat meerdere dagen na elkeen blijft werken zonder op te laden.

 • Wellecomme Maxim

  Inderdaad, een goede tip van Willy. Wacht nog even ! o.a. Apple komt ook met een nieuwe iPhone SE. Wellicht nog vòòr de zomer. Prijzen zullen dalen.

 • Alain Stuker

  Sinds 1 januari 2018 heb ik géén GSM meer...het is een zalig gevoel. Ze kunnen mijn echtgenote nog bellen. Ik ben niet telefonisch bereikbaar. Ik besef mijn luxe...ik heb ervoor gewerkt.

 • willy verbeeck

  Ik wou net een nieuwe kopen maar nu ga ik nog even wachten. Als dan iedereen naar de winkel holt om het laatste nieuwe model te kopen dan wordt deze die ik nu zou willen kopen een stuk goedkoper! Nog een beetje geduld dus.