Vijf smartphones met belachelijk goede camera

Met welke smartphones maak je momenteel de beste foto's?
Unsplash Met welke smartphones maak je momenteel de beste foto's?
De strijd om de megapixel barst los! Klinkt absurd? Voor de fabrikanten van smartphones is het alvast bittere ernst: ze willen niet alleen het grote verschil maken met het aantal camera’s in hun smartphones, maar ook met het aantal megapixels in die camera’s zelf. Zo mogen we eind dit jaar de eerste smartphones met 100-megapixelcamera verwachten. Wie niet zo lang wil wachten op een smartphone met uitstekende camera, kan het in de tussentijd doen met deze vijf modellen. 

Xiaomi Mi 9 (€ 499)

Het Chinese Xiaomi schept serieus op over de camera’s van zijn nieuwe Mi 9. Deels terecht: de Mi 9 heeft voor zijn prijsklasse wel degelijk prima camera’s. Maar laten we wel weten: de top van de markt doet het natuurlijk beter.  De Mi 9 heeft drie camera’s aan de achterkant, met elk een ander perspectief op de wereld. Het gaat om een camera met ultragroothoeklens, een gewone groothoeklens (dezelfde als die op alle andere smartphones) en een telelens. Bekijk hier de Xiaomi Mi 9.

(lees verder onder de foto)

De Mi 9.
Xiaomi De Mi 9.

Huawei P30 Pro (€ 868)

Huawei’s P30 is op zich al een fenomenale smartphone, en dat dankt hij deels aan de camera’s. Er is een primaire camera met 40 megapixel-resolutie en een tweede camera met een groothoeklens, maar hij kan dingen ook nog veel dichterbij brengen met zijn telelens, die vijf keer dieper ‘inzoomt’ ten opzichte van de primaire camera. Daarnaast heeft de P30 Pro stiekem nog een ander soort camera, hoewel je misschien beter kunt spreken van een sensor: het is een zogeheten ‘time-of-flight’-camera, waarmee de drie andere camera’s (simpel gezegd) erg precies de diepte kunnen schatten. Bekijk hier de Huawei P30 Pro.

(lees verder onder de foto)

De P30 Pro.
Huawei De P30 Pro.

Samsung Galaxy S10+ (€ 1.399)

Met drie camera’s achteraan en twee vooraan heeft de Samsung Galaxy S10+ een behoorlijk complete camerasetup. De primaire camera van de drie heeft een al erg wijde beeldhoek van 77 graden. Daarnaast zit een camera met telelens. De derde camera schittert dankzij zijn ultragroothoeklens met een beeldhoek van 123 graden. Nieuw is dat ook de tweede frontcamera een groothoeklens heeft, zodat je selfies en zogeheten ‘usfies’ (groepsselfies) met meerdere mensen met een brede hoek kunt nemen. Bekijk hier de Samsung Galaxy S10+.

(lees verder onder de foto)

De Plus-versie van de Galaxy S10.
Samsung De Plus-versie van de Galaxy S10.

Honor View 20 (€ 498)

Vermoedelijk wordt 2019 het jaar van de grote camerasensors in smartphones, en de Honor View 20 was daarvan misschien wel de eerste exponent. Achterop het toestel zit één enkele camerasensor, maar die heeft wel een resolutie van maar liefst 48 megapixels. Bekijk hier de Honor View 20.

(lees verder onder de foto)

De view 20.
Honor De view 20.

Nokia 9 PureView (€ 518)

HMD Global, het Finse bedrijf dat achter de enkele jaren geleden herrezen Nokia-smartphones zit, pakte onlangs uit met de Nokia 9 PureView, een smartphone met liefst vijf camera’s erin. De primaire camera is die in het midden, omringd door andere camera’s. Vervolgens gebruikt een speciale chip de input van de andere camera’s om het beeld verder in te vullen. Voor de duidelijkheid: hij maakt dus foto’s met álle camera’s tegelijk. De andere camera’s om de primaire heen dienen om details in te vullen en om de diepte goed te kunnen schatten. Dankzij die input kan de telefoon - volgens HMD zelf - liefst 1.200 lagen diepte zien in een beeld. Bekijk hier de Nokia 9 PureView.

(lees verder onder de foto)

De Nokia 9 PureView.
HMD Global De Nokia 9 PureView.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Preview - Oppo Reno 10x Zoom-Preview - Smartphones met klapcamera en antikrasknop

Goede Bluetooth-oortjes nodig? Dit zijn onze tips

Deze 4 smartphones zijn de beste koop van het moment
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Buyck

  Op Radio2 was het nog dat Huawei de privacy zou schenden... Elke fotograaf schendt de privacy tenzij bvb reclamefotografie, modefotografie, studiowerk, ...

 • Louis Bouduin

  Ik heb een LG V30? Voornamelijk gekocht vanwege de DAC en het fantastische geluid met een Sony noice cancelling koptelefoon. De selfie camera is maar zo zo, zoals ikzelf, maar de gewone camera (breedbeeld en normaal) is beter dan die van de veel geroemde Huawei. Voor ongeveer een/derde van de prijs.

 • KRISTOF ZUTTERMAN

  Ik heb de belachelijk goeie MI 9 in mijn bezit.Nu heb ik geld over voor een belachelijk goeie DSLR camera!

 • MONIQUE VAN LAECKEN

  Totaal overbodig. Voor 1300 euro heb je een zeer goede reflexcamera incl een heel goede lens. Pixels zijn verkooppraat. Voor een gewoon formaat van foto heb je reeds meer dan genoeg aan 5megapixels. En met die camera van 1300 euro zal er geen enkele smartphone ook maar in de buurt komen. Het is meer het ego dan de kwaliteit die telt met de telefoons. Een telefoon dient voor mij om te bellen en een foto is meegenomen.

 • Rory Dull

  @Marilyn Des...volledig eens...absurde prijzen!