Vijf manieren om uw media-stroomverbruik terug te dringen

thinkstock
Een televisietoestel in de woonkamer, slaapkamer en kinderkamer, een settopbox voor digitale televisie, één of meerdere gameconsoles, laptops, tablets, smartphones die dagelijks moeten worden opgeladen: we  zijn zo'n media-omnivoren geworden dat we niet stil staan bij hoeveel stroom we daarmee verbruiken. Hier zijn vijf tips om verstandig om te gaan met dat verbruik.

Met de juiste software-instellingen, kneepjes en gewoontes kunt u tientallen tot honderden euro's per jaar besparen op uw energiefactuur. Heel wat dingen doet u namelijk gewoon verkeerd: dat uw apparaten een hoop stroom verbruiken is grotendeels onvermijdelijk, maar u kunt er wel voor zorgen dat u de 'groenste' varianten in huis hebt staan, en dat ze niet te veel stroom verbruiken wanneer u ze niet nodig hebt.

1. Achterhalen wat alles verbruikt

Een eerste stap naar minder stroomverbruik is weten hoeveel energie al uw multimedia-toestellen zuipen. Ieder toestel in uw huis heeft een eigen wattage, dat aangeeft hoeveel energie het nodig heeft. Notoire grootverbruikers zijn de recenste generatie videogameconsoles: de PlayStation 4 en Xbox One draaien bijvoorbeeld soms aan pieken van 150 watt en meer, wat het wattage van heel wat koelkasten overschrijdt. 

thinkstock

U achterhaalt het wattage van al uw toestellen vaak via de handleiding, of door hun verbruik gewoon rechtstreeks te meten. Elektroketens verkopen voor zo'n twintig euro stroommeters waarmee u toestel per toestel de proef op de som kunt nemen, maar er zijn ook 'slimme' systemen van merken als Electrabel, Belkin en Loxone die die meters rechtstreeks op een stopcontact zetten, waarna u constant via een aangesloten app uw stroomverbruik in de gaten kunt houden. Hoe uitgebreid of elegant u het ook wilt doen: weten is een eerste stap.

Belkin's slimme WeMo-stekker
Belkin Belkin's slimme WeMo-stekker

2. Uitkijken bij de aankoop

Er zijn een aantal wetmatigheden waarmee u rekening kunt houden bij de aankoop van een nieuw toestel. Bij televisietoestellen is er bijvoorbeeld het feit dat de belichtingstechnologie achter de beeldplaat een niet geringe invloed heeft op het stroomverbruik. Een LED-televisietoestel, dat zijn beeldplaat belicht via zuinige 'Light Emitting Diode'-lampjes, is zo'n 40 procent zuiniger dan een klassiek lcd-toestel, zo luidt de consensus van energie-experts.

Voor een tv, die men meestal voor minstens een zevental jaar in huis haalt en ook een goed deel van de dag in werking is, kan dat stroomverbruik een goeie reden zijn om de aankoop van een nieuw toestel te overwegen: de meeste nieuwe tv's werken tegenwoordig op LED-technologie, die flatscreen die u een zevental jaar geleden gekocht had dat misschien nog niet. 

Bij andere toestellen, zoals computers en gameconsoles, geldt meestal de wetmatigheid dat de recentste versie ook het minste energie verbruikt. Bij de PlayStation 3-console daalde de consumptie bijvoorbeeld van 190 watt voor de allereerste uitvoering naar 85 watt voor de later uitgebrachte 'slim'-editie.

Een LED-televisietoestel is zo'n 40 procent zuiniger dan een klassiek lcd-toestel

thinkstock

3. Opletten voor 'vampierstroom'

U laat gewoon veel te veel dingen in standby staan. En dat zuigt langzaam maar zeker aan uw portemonnee. Lees de handleiding van uw toestellen er maar op na: ook wanneer uw toestellen 'uit' lijken, staan ze nog steeds aardig wat stroom te consumeren. Hetzelfde geldt voor opladers van uw smartphone of tablet, die vaak onnodig in het stopcontact blijven zitten. 

Eigenlijk is het simpel: geen enkel lampje meer laten branden. Natuurlijk is die standbymodus uitgevonden voor een reden, maar wanneer u slaapt hoeven al die dingen niet meer te blijven zoemen. Er zijn bovendien handige manieren om comfort met zuinigheid te combineren.

4. Een stekkerdozen-systeempje

De onmisbare aankoop om het meeste van uw stroomlekkage tegen te gaan, is een klassieke stekkerdoos waarop u meerdere toestellen tegelijkertijd kunt aansluiten. Neem er bij voorkeur een met twee aan- en uitknoppen, zodat u een systeempje kunt opzetten waarin sommige dingen nog wel in standby mogen blijven, maar andere onverbiddelijk uit moeten.

Stel bijvoorbeeld dat u na het gamen nog wat laatavond-tv kijkt, of na het tv-kijken nog wat naar muziek luistert. Dan klikt u gewoon de console in het éne deel van de stekkerdoos, die u in één klap kunt uitschakelen, en laat u de tv en de stereo nog eventjes in leven.

thinkstock

5. Software-instellingen

Tot slot kunt u de interne software van uw apparaten zodanig aanpassen dat hun stroomverbruik beter aansluit bij de tijdstippen en de manieren waarop u ze nodig hebt. Zeker bij computers is er een 'Energiebeheer'-configuratie, waarin u onder meer kunt aangeven na hoeveel tijd uw scherm uit moet, of de computer in slaapstand moet. U kunt dat ook in verschillende schema's doen, voor bijvoorbeeld school- en werkdagen of in het weekend.

Die stroomopties staan tegenwoordig ook op de besturingssoftware van gameconsoles, tv's en andere apparaten. En zelfs op tablets, smartphones en e-readers is die energiestand handig. Op die toestellen dient hij in eerste lijn om uw batterij zo veel mogelijk te sparen, zodat u langer met dezelfde laadbeurt verder kunt. Maar dat betekent natuurlijk meteen ook dat u het toestel minder vaak aan een stopcontact hebt hangen.