Vijf dingen waarin Macs een voetje voor hebben op pc's

reuters
Moet je nieuwe laptop zo'n trendy MacBook (Pro) zijn, of hou je het beter/liever bij een traditionele Windowspc? Het is voor het merendeel een puur emotionele keuze, maar er zijn vijf afwegingen die lichtjes in het voordeel van een Mac vallen.

1 / Hun design

Apple heeft zijn verre voorsprong qua design pakweg een tiental jaar geleden wel wat laten inlopen door pc-fabrikanten als Lenovo, HP en Acer, die de afgelopen jaren evengoed laptops lanceerden waarmee je de straat over kunt. Maar je blijft toch merken dat de basisfilosofie die Apple al sinds zijn oprichting hanteert, het idee dat hardwaredesigners en softwareprogrammeurs kunstenaars zijn, behouden blijft in de recentste edities van de MacBook en de MacBook Pro.

2 / Betere ondersteuning

In zijn eigen retailwinkels introduceerde Apple het concept van de 'genius bar': een lange toog waar je met problemen met je Mac kunt komen aankloppen, en waar een technisch bedreven medewerker van het bedrijf je verderhelpt. Apple Stores zijn, buiten degene in Elsene die in 2015 de deuren opende, nog niet dik gezaaid in België. Maar ook

3 / Veiliger

Het is ook weer niet zo dat Apples Mac OS-besturingssysteem ondoordringbaar is: onlangs werd bijvoorbeeld nog een toename van 230 procent vastgesteld in de nieuwe internetaanvallen die specifiek waren gericht op het binnendringen van Macs. Maar het feit blijft dat Windowspc's véél vaker effectief het slachtoffer zijn van gelukte aanvallen. Dat komt voor een deel omdat ze natuurlijk veel talrijker zijn: Mac OS staat momenteel wereldwijd op van nog geen tien procent van alle computers geïnstalleerd. Hackers die veel gebruikers tegelijk willen treffen, richten zich dus per definitie op Windows.

Maar dat is slechts één deel van het verhaal. Het andere is dat Mac OS is gebaseerd op het oudere Unix-besturingssysteem, en dat is decennia geleden ontwikkeld met ingebouwde bescherming tegen inbraken op het oog. Bovendien heeft Mac OS ook Gatekeeper, een extra bescherming van Apple die alle niet door Apple erkende software blokkeert.

4 / Werkt het beste samen met iPhone

Wie een iPhone op zak heeft, merkt meteen dat die het beste verbroedert met een Mac.  Berichten en zelfs telefoontjes worden sinds de recentste versies van Mac OS gewoon doorgegeven van de iPhone naar de computer. En er is het geniale AirDrop, waarmee bestanden met een eenvoudige druk op de knop van het ene toestel naar het andere worden doorgestraald, zonder dat daar een internetverbinding bij te pas komt.

5 / Je kunt er òòk Windows op draaien

Apple introduceerde een tiental jaar geleden zijn Boot Camp-feature, die het toelaat om tegelijkertijd Mac OS én Windows te installeren op een Mac. Dankzij Parallels, een softwaretoepassing van een onafhankelijk Amerikaans softwarebedrijf, kunnen Windows-apps zelfs rechtstreeks in Mac OS worden gedraaid. Omgekeerd gaat dat niet, of is het tenminste veel moeilijker: Windows is gemaakt om op computers met een brede waaier van specificaties te draaien, Mac OS speelt alleen maar samen met de exacte 'specs' van de computers die Apple zelf maakt.

Vergelijk hier alle prijzen van Apple MacBook Pro


Meer technologienieuws:
Hoe ver moet je televisietoestel staan in de woonkamer?
Mac vs. Windows: welk soort laptop past het beste bij jou?
Microsoft kondigt zakelijke Windows 10 S-laptops aan