Vijf dingen die je moet weten over budgettablets

Acers Iconia A1-380, met een richtprijs rond 175 euro, is een van de betere budgettablets op de markt.
Acer Acers Iconia A1-380, met een richtprijs rond 175 euro, is een van de betere budgettablets op de markt.
De aanschaf van een tablet hoeft geen kraters te slaan in je budget: er liggen vandaag al modellen in de winkel aan prijzen tussen 100 en 200 euro. Koop je daarmee geen kat in een zak? Niet als je deze vijf tips in rekening neemt.

Referentietablets, zoals Apples iPad of Samsungs Galaxy Tab, kosten enkele honderden euro's, en je merkt ook meteen waar dat geld naartoe gaat: een hd-scherm, een processor met de kracht van een bescheiden pc, een fris design, enzovoort. Maar als je het niet erg vindt om te beknibbelen op een paar van die functies, vind je makkelijk een toestel dat een derde van die prijs kost. Instapmodellen van fabrikanten als Lenco, Archos, MSI, Medion, en zelfs klassiekers als Acer en Lenovo, hebben een winkelprijs die tussen 100 en 200 euro kan liggen. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening moet houden. Vijf, meerbepaald.

Ook Samsung heeft, met de 7-inchversie van zijn Galaxy Tab 3, een tablet met een bereikbare prijs (199 euro) op de markt.
Samsung Ook Samsung heeft, met de 7-inchversie van zijn Galaxy Tab 3, een tablet met een bereikbare prijs (199 euro) op de markt.

1 / Voel hem eerst in je handen

Een van de eerste dingen waarop fabrikanten besparen is het design van het toestel. Vergeet dus de afwerking in staal of aluminium die je bij de duurdere varianten vindt, maar dat hoeft niet te betekenen dat je de afwerking van een budgetmodel helemaal uit het oog moet verliezen: koop nooit een toestel dat je niet tenminste één keer ter hand hebt genomen, want als het je té breekbaar of té plastiekerig aanvoelt zal het wellicht geen pretje zijn om dit ding op dagelijkse basis te hanteren.

2 / Het scherm zal altijd wat minder zijn

Die Full HD-videoresolutie, van 1.920 op 1.080 pixels, die is vooral weggelegd voor de vlaggenschipmodellen. Bij een tablet met een prijs onder 200 euro, is de kans erg groot dat het qua beeldscherpte wat minder zal zijn. Is dat erg? Helemaal niet, want voor de meest basale bezigheden die je uitvoert op een tablet, zoals Facebooken, e-mailen en surfen, heb je helemaal geen HD-resolutie nodig. Bovendien is de kans groot dat je het aan deze prijs met een 7-inch-model moet doen, geen 10 inch of groter. Wil je het ding gebruiken om te gamen of een film te bekijken? Dan moet je bijna per definitie een paar sporten 'upmarket' gaan.

3 / Die camera is overbodig

Kom op: wie neemt er nu kostbare vakantie- en familiefoto's met een tablet? De allereerste versies van de meeste tabletmodellen hadden zelfs niet eens een ingebouwde camera, en ook nu is de functionaliteit van zo'n ding twijfelachtig. Om te videochatten heb je uiteraard een camera vooraan nodig, en het toestel achteraan kan worden gebruikt voor bepaalde 'input'-functies, zoals een streepjescodescanner. Zelfs tussen het budgetaanbod zit er vandaag meestal wel een camera in het ding, maar je hoeft daar geen eisen aan te stellen. Bovendien is de gemiddelde fotoresolutie die je tegenwoordig op een tablet vindt - 5 megapixel - meer dan voldoende om op zijn minst afdrukbare foto's af te leveren.

Het Duitse Medion is, met zijn Lifetab 10, een van de weinige fabrikanten die een 10-inch-tablet voor een prijs onder 200 euro in de aanbieding heeft.
Medion Het Duitse Medion is, met zijn Lifetab 10, een van de weinige fabrikanten die een 10-inch-tablet voor een prijs onder 200 euro in de aanbieding heeft.

4 / Wie heeft die stereospeakers nodig?

Er is quasi geen toepassing te verzinnen voor een deftige set stereospeakers in een tablet. Dit is typisch het soort toestel dat je - via een kabeltje of een Bluetooth-radioverbinding - in verbinding brengt met een écht stel speakers om je muziek af te spelen, of waar je een koptelefoon of een stel oortelefoontjes in plugt. Voor communicatiedoeleinden is een stel speakers uiteraard handig, maar die hoeven niet noodzakelijk aan de vereisten van een stel hifispeakers te beantwoorden.

5 / 'Op de groei' kopen qua rekenkracht

Een element dat wèl belangrijker is dan je vermoedt, is de rekenkracht van de centrale processor en de eventuele beeldchip. Die bepalen namelijk hoe vlot je apps en je webpagina's draaien. Die dingen hebben de neiging om constant meer en meer rekenkracht te vergen, ook van mobiele toestellen, dus je koopt ook een budgettablet beter 'op de groei' wat dat betreft. De huidige standaard - en een minimum - is een 'dual core'-processor, met twee chipkernen die samen al het rekenwerk doen. Maar er zijn al heel wat goedkopere modellen met een 'quad core'-processor - een met vier kernen dus - en die worden wellicht snel de norm.