Vijf alternatieven op e-mailloze vrijdag

THINKSTOCK
Vandaag is het de zevende editie van e-mailloze vrijdag. Werkgevers en werknemers worden opgeroepen om die dag geen of zo weinig mogelijk e-mails te versturen. Enkele tips om deze e-mailloze dag door te komen.

"De bedoeling is dat ze één dag proberen andere communicatiekanalen te gebruiken en dat er naast e-mail ook nog een professioneel leven bestaat", zegt Gunnar Michielssen, de initiatiefnemer. "Uit een recent onderzoek bij 400 mensen blijkt dat liefst 1 op 3 van de werknemers zo'n drie uur per dag spendeert aan mails lezen en sturen." E-mail is volgens Michielssen een geweldige uitvinding, maar niet geschikt voor elke boodschap.

1. Gewoon even bellen
We lijken het vaak te vergeten hoe simpel het is om gewoon even de telefoon te nemen in plaats van voor elke vraag te mailen. Ideaal als je snel een antwoord wil. Hoewel je bij bepaalde klantendiensten toch beter een mailtje of een tweet stuurt.

THINKSTOCK

2.Alternatief communicatieplatform
Slack is een platform voor bedrijven dat alle communicatie op één plaats centraliseert. U kan er chatten met uw collega's, links en bestanden delen, archiveren en doorzoeken en pushberichten ontvangen. We krijgen vaak een hele lading berichten op verschillende mailadressen. Slack gebruikt hashtags om bepaalde onderwerpen te ordenen. Een geduchte concurrent van e-mail as we know it.

Amy Webb tweette afgelopen zomer nog dat haar bedrijf al zes weken 'e-mailvrij' was na de intrede van Slack. 

YouTube

3. Praat met elkaar
In heel wat bedrijven heerst een echte e-mailcultuur waar ze echt alles via mail regelen. Stap af en toe toch gewoon eens naar een collega toe. Ondertussen beweeg je trouwens ook wat meer.

THINKSTOCK

4. WhatsApp
De handige chatapplicatie WhatsApp is natuurlijk een must om met je collega's on the road te communiceren. Korte berichtjes, links, foto's en contactgegevens delen. Documenten kan je via WhatsApp sturen door links van Google Drive te gebruiken.

WhatsApp

5. Facebook at work!
Met 'Facebook at Work' probeert de sociaalnetwerkreus een nieuwe markt aan te boren. Mark Zuckerberg en de zijnen gebruiken de werkvriendelijke versie al een tijdje. In januari stapt Facebook met het platform naar de brede bedrijfswereld. Maar het zou sterk in de buurt komen van de technologie die Slack, Yammer en Chatter nu al aanbieden.

THINKSTOCK