Vier uitblinkers van Sony

REUTERS
Dat Sony het moeilijk heeft, mocht vandaag nog eens blijken: het bedrijf moet 5.000 mensen ontslaan, en de pc-afdeling staat in de etalage. Maar laat ons ook de hoogdagen van het bedrijf niet vergeten: vier producten die het Japanse elektronicaconcern legendarisch maakten.

Walkman: Vanzelfsprekend moesten we dit rijtje beginnen met deze allereerste draagbare muziekspeler. Hij maakte van muziekkeuze iets individueels: iedereen koos zijn eigen muziektapes, of maakte zijn eigen mixes, om zichzelf op straat van muziek te voorzien. Het eerste product kwam in 1979 al op de markt, maar het werd pas waanzinnig populair ergens vooraan de jaren '80.

CD: Sony ontwikkelde samen met Philips deze allereerste digitale muziekdrager, en bracht ook de eerste cd-speler op de markt: de CDP-101. De cd zag in 1982 het levenslicht, maar had eveneens wat tijd nodig om door te breken: pas tegen het einde van dat tijdperk zetten platenwinkels hun vinylplaten in de ramsj, en in de jaren '90 zorgden cd's voor een onwaarschijnlijke opmars voor de muziekindustrie.

PlayStation: Na een dispuut met Nintendo, waarvoor Sony een cd-rom-speler had ontwikkeld voor de Japanse gamemaker die die laatste uiteindelijk niet op de markt wilde brengen, bouwde Sony dat laatste product uit tot zijn eigen gameconsole. Met een compleet nieuw bedrijfsmodel daarrond: hun games zouden niet langer worden verkocht als speelgoed, maar als entertainmentmedia, net als films en muziekalbums. Dat werkte: momenteel zit Sony al aan de PlayStation 4, en de afdeling die de gameconsole (en bijbehorende games) maakt is een van de pilaardivisies die nog inkomsten binnenbrengen.

PHOTO_NEWS

Vaio: Sony heeft zijn pc-afdeling te koop staan, maar het Vaio-merk groeide zeker de afgelopen tien jaar- naast Apple's Mac-lijn - uit tot een van de merken die pc's hip maakten. Fabrikanten van traditionele Windowspc's, zoals HP en Acer, doen al jaren hun best om hun producten hip te maken, maar het is tot nu toe alleen voor de Vaio's, die Sony in 1997 lanceerde, gelukt. De nieuwe eigenaar kan er maar wel bij varen.

REUTERS