Vier tips voor de aankoop van een actiecamera

Tweakers
Met recente camera's van GoPro, Sony en Nikon is een compleet nieuwe generatie actiecamera's aangebroken. Wat brengen ze dat hun voorgangers niet hebben, en wat zijn dus de nieuwe criteria om op te letten wanneer je de aanschaf van zo'n toestel overweegt?

Met de GoPro Hero 5, de Sony X3000R en de Nikon KeyMission 170 hebben de drie leidende actiecamerafabrikanten een compleet nieuwe lichting toestellen op de markt gebracht. Het is goed om te zien dat ze er, toch al enkele jaren na de doorbraak van de action cam, nog steeds in slagen om innovatief te blijven. Hier zijn vier elementen waarop de makers hun nieuwe producten opnieuw blijven uitvinden, en waar je dus ook op moet letten wanneer je naar de winkel trekt voor zo'n toestel.

1 / Helemaal waterdicht

Waterdichte actiecamera's die geen aparte behuizing vereisen, zijn een nieuwe trend. GoPro is groot geworden met losse behuizingen die de camera's ook voor watersporters en duikers interessant maken, maar het monteren van zo'n ding geeft toch wat gedoe. De twee versies van de GoPro Hero 5 hebben geen losse onderwaterbehuizing meer nodig, maar zijn van zichzelf al waterdicht tot tien meter diepte, net als de KeyMission 170 van Nikon. Die waterdichtheid is geen feature op de Sony X3000V, maar die is wel spatwaterdicht.

2 / Stembediening

Actiecamera's hebben weinig fysieke knoppen: daarvoor is om te beginnen de ruimte wat te beperkt. In principe valt een actiecamera met twee knoppen te bedienen, inclusief het doorlopen van een menu. Een mooie nieuwigheid die erbij is gekomen met de nieuwe toestellen van GoPro is stembediening. Vooral als de camera op een lastige plaats is gemonteerd, zoals op een helm of het uiteinde van een kano, kan dit uitkomst bieden. Sony en Nikon hebben die feature voorlopig niet op hun toestellen staan.

3 / Omvang

Qua design hebben de fabrikanten een lichtjes verschillende filosofie. Sony miniaturiseerde gewoon verder zijn bekende langwerpige cameradesign, terwijl GoPro en Nikon eerder voor een kubus- of balkvormig ontwerp gaan. De vraag welke van de drie de beste voor je is, hangt ook af van waar je hem voor wilt gebruiken: wil je de camera vaak op een helm of een fiets monteren, dan mik je bijvoorbeeld op het kleinste en snelst monteerbare model dat er is (de Hero 5 Session dus).

4 / Beeldkwaliteit en -stabilisatie

Het absolute minimum qua beeldkwaliteit dat een moderne actiecamera stelt is een beeldresolutie van 12 megapixel. Ook 4K-beelden zijn stilaan de norm. Het zijn in essentie dezelfde criteria als degene die gelden voor een gewone digitale videocamera (al zijn de resoluties daar wel ietsje hoger). Maar minstens even belangrijk voor een camera die vaak tijdens het sporten en andere activiteiten buitenshuis wordt gebruikt is de beeldstabilisatie. GoPro heeft digitale stabilisatie, Sony's X3000R gaat een eind verder door optische beeldbestendiging te leveren: er bewegingen worden gedetecteerd door bewegingssensoren, en meteen gecompenseerd door de lens. De beelden ogen daardoor veel vloeiender, wat bij onregelmatige bewegingen een grote plus is.

Tweakers.net stelt technologie op de proef. Kijk op de technologiesite voor meer nieuws, reviews en prijsvergelijkingen.