Vier nieuwe toepassingen voor je oude tablet

Apple
Je hebt eindelijk de lokroep van die nieuwe, dunnere, snellere, opeens weer alle nieuwste apps draaiende tablet beantwoord, en hebt nu twee van die toestellen in huis: de nieuwe, die voortaan garant staat voor al je vertier en een beetje van je werk, en de oude, die je aan de straatstenen niet meer kwijt geraakt. Maar er is geen enkele reden om die laatste bij het grofvuil te zetten: hier zijn een aantal toepassingen waarvoor hij nog altijd uitstekend kan dienen.

Liefst 40 procent van al wie tussen 2010 en 2012 een tablet heeft gekocht, en dus een van de allereerste versies van die toestellen in huis heeft, zit nog altijd op datzelfde toestel te tokkelen, zo bleek onlangs uit marktstudiegegevens van de Chinese fabrikant Lenovo. Ondertussen heeft het merendeel van de eigenaars dus al wel een nieuw toestel gekocht, en de rest volgt wellicht ook nog; op de alleroudste modellen kun je de nieuwste versies van iOS of Android niet meer installeren, en ook individuele apps hebben hun ondersteuning voor de alleroudste modellen ondertussen stilaan opgezegd. Kortom: het duurt dus lang voordat mensen een nieuwe tablet kopen, en wanneer dat toch gebeurt is het oude toestel ook compleet verouderd. Verkopen op eBay of Kapaza is dus zo goed als uitgesloten, maar als je het niet te ver zoekt heeft die tweede tablet nog wel een toepassing binnenshuis. We zetten er vier op een rij.

1 / Een 'afstandsbediening' voor je muziek

Hij heeft nog altijd Bluetooth, Wifi en/of AirPlay, of niet? Zet er een muziekstreamingdienst als Spotify of Deezer op, of gooi het geheugen vol met muziekbestanden: het is niet dat je hem nog voor tientallen toepassingen tegelijk gebruikt, dus normaal gezien zou je nu niet meer krap mogen zitten wat geheugenruimte betreft. Leg hem op de salontafel, en je hebt een 'afstandsbediening' voor je muziekinstallatie. Heel wat fabrikanten van die laatsten, zoals Sonos en Bose, hebben ook eigen apps voor hun apparaten in de App Store of op Google Play staan, die inhaken op de specifieke functies van het toestel in kwestie.

Spotify

2 / Als keukenhulpje

Tabletgebruikers zijn er niet zo gerust op om hun apparaat in de keuken te gebruiken, omwille van het risico dat spatjes en vloeistoffen met zich meebrengen. En dat is jammer, want er zijn de afgelopen jaren een aantal razend interessante kook-apps op de markt gekomen. Zie bijvoorbeeld het Amerikaanse Epicurious, of VTM Koken. Met een oude tablet in de keuken is de schroom om het toestel te bevuilen of te beschadigen misschien weg. Dus misstaat je oude monoliet zeker niet in het rekje waar je je kookboeken verzamelt.

Condé Nast

3 / Voor de klein mannen

De klassieke weg die bijna alle entertainmenttechnologie opgaat, van pc's via gameconsoles tot smartphones en - jazeker - tablets, is de kinderkamer. Zet de 'parental controls' aan, knal het leeggemaakte toestel vol kinder-apps, of - als je je kinderen vertrouwt - geef ze via aan elkaar gekoppelde accounts de mogelijkheid om hun eigen dingen te downloaden: de iOS App Store en Google Play staan tjokvol plezierige en educatieve apps voor kinderen van alle leeftijden. Wel opletten dat je in-app-aankopen uitschakelt: het spelletje 'Smurf's Village' heeft ten tijde van zijn lancering ouders van over de hele wereld voor duizenden euro's op kosten gejaagd, omdat kinderen zomaar voor echt geld mandjes met 'smurfenbessen' konden kopen.

Capcom

4 / Voor strips of magazines

Nog een overduidelijke toepassing voor je oude plank is een e-reader. Boeken nemen niet teveel ruimte in, en zo'n ouder toestel is meestal ook wat dikker: komt de tactiele ervaring ook wat dichter in de buurt van het lezen van een echt boek. Maar waarom zou je je beperken tot romans of leesboeken? Daarvoor is het platform niet honderd procent geschikt (de 'backlight' gaat storen bij lang lezen), en het kleuren-aanraakscherm is bijzonder geschikt voor plaatjes. Dus waarom maak je er geen toegewijde strip- en magazinelezer van? Voor strips zijn apps als ComiXology interessant, een Amerikaans distributieplatform (ondertussen eigendom van Amazon) voor 'comics' en 'graphic novels' van over de plas. Stripuitgeverijen Marvel en DC Comics hebben ook al eventjes hun eigen lees- en download-app op basis van dat platform. Voor Franco-Belgische strips is er Izneo. En magazines download je gewoon van de eBooks-apps van Apple of Google, of via de eigen apps van de magazines zelf. Of via Zinio, een online magazinekiosk met 5.500 bladen.

ComiXology