Videorecorder Bhaalu mag signaal TV Vlaanderen (voorlopig) blijven gebruiken

De Bhaalubox, om het signaal van Bhaalu mee te ontvangen.
bhaalu De Bhaalubox, om het signaal van Bhaalu mee te ontvangen.
Videorecorder Bhaalu mag het signaal van TV Vlaanderen voorlopig gewoon blijven gebruiken. De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft de eis in kort geding van M7, het bedrijf boven distributeur TV Vlaanderen, tegen Bhaalu immers ongegrond verklaard.

Bhaalu is een videorecorder die onbeperkt tv-programma's opneemt. Het gebruikt daarvoor echter integraal het signaal van TV-Vlaanderen, ook als klanten van Bhaalu aangeven dat ze klant zijn bij een distribiteur als Telenet of Belgacom.

M7 Group, het moederbedrijf van TV-Vlaanderen, vond dat niet kunnen en eiste daarom in kort geding dat er voorwaarden en beperkingen gesteld zouden worden aan het gebruik van het signaal dat door Bhaalu verspreid wordt.

De voorzitter van de rechtbank heeft de zaak nu ongegrond verklaard. "In een kort geding moet het duidelijk zijn dat er een inbreuk is, dat er schade is en dat er hoogdringendheid is. Geen van deze zaken werd bewezen geacht", zegt Bart Van Coppenolle, CEO van Right Brain, aan persagentschap Belga.

Dit is echter niet het einde van de juridische problemen voor Bhaalu. De rechter heeft geen uitspraak ten gronde gedaan. TV-Vlaanderen zou de zaak tegen de videorecorderdienst ook nog voor rechtbank van eerste aanleg kunnen brengen.

Tv-zenders vs. Bhaalu

Het kort geding van M7 staat los van de klacht die de Vlaamse zendergroepen Medialaan (VTM, 2BE, Vitaya), SBS Belgium (VIER, VIJF) en VRT (Eén, Canvas) indienden tegen Bhaalu. Dat met de videorecorder werkelijk alles opgenomen kan worden, is niet naar de zin van de omroepen. Zij gaven niet de toestemming om met hun signaal aan de slag te gaan en zien dat als een schending van hun auteursrecht.

Het bedrijf boven Bhaalu maakt zich sterk dat hun dienst perfect legaal is via een wettelijke uitzondering waardoor consumenten het recht hebben op het maken van een thuiskopie. De uitspraak wordt verwacht in juni of juli.