Vervelende video doet je iPhone crashen

ANP XTRA
Er is een nieuwe bug opgedoken die iPhones na het openen van een video doet crashen. De gebruiker kan niet anders dan het toestel herstarten. Er is nadien gelukkig geen blijvende schade. Maar vervelend is het wel.

Wie de link naar de video opent, kan het Miaopaifilmpje (een app van Sina Weibo, vergelijkbaar met Vine) gewoon afspelen in de player van de iPhone, maar het toestel werkt vanaf dan trager en trager tot het helemaal crasht. Het gaat om een 'prank', een poets dus, die echter lang niet iedereen geestig vindt. De crash kan tot een minuut duren en vereist dan een reboot om het systeem weer operationeel te maken. De meeste mensen merken de sabotage niet eens tot ze plots niet meer verder kunnen met de geblokkeerde iPhone.

De bug tast de verschillende iOS-versies aan, tot iOS 5 zelfs en iPhones 4 tot 7. Dat zijn zowat alle modellen die nog in omloop zijn bij de gebruiker. Hoe ouder je iPhone, hoe sneller de blokkering toeslaat. Die is niet permanent maar een zachte reset of een geforceerde herstart is nodig om het toestel weer aan de praat te krijgen.

Wie een iPhone 7(Plus) heeft, moet de aan/uitknop en de minder volumeknop tegelijk induwen tot het logo van Apple verschijnt. Gebruikers van de iPhone 6(s)(Plus) en ouder moeten de aan/uitknop en de thuisknop tegelijkertijd ingeduwd laten tot het Apple-logo verschijnt. Na de herstart functioneert alles weer normaal.

In januari dook er een andere bug op: een link die, geopend in Safari, de browser deed crashen en eveneens een herstart noodzakelijk maakte. Maar de strafste bugprank dit jaar was toch die met de specifieke sms die je niet eens moest openen om het toestel te doen uitvallen.