Vergeet de kortste route: Autobahn-app leidt chauffeurs langs de mooiste wegen

THINKSTOCK
Onderzoekers aan de universiteiten van Hasselt en Bremen (Duitsland) heebben een techniek ontwikkeld om autobestuurders niet alleen langs de kortste route te sturen, maar ook nog eens de route met het mooiste en beste uitzicht.

Autobahn kan de rijervaring een stuk aangenamer én persoonlijker maken door de route af te stemmen op wat de bestuurders en passagiers onderweg willen zien", klinkt het. "Het Autobahn-systeem zoekt uit waar bijvoorbeeld bomen of huizen het zicht op de zee blokkeren en stuurt je vervolgens langs een alternatieve, mooiere route".

Google Street View
Autobahn doorploegde duizenden beelden van Google Street View om zo automatisch de route met het beste/mooiste uitzicht te generen. "Het systeem maakt daarvoor gebruik van de zogenaamde 'deep-learningtechniek', een algoritme om grote datasets te analyseren", zegt Donald Degraen van de onderzoeksgroep Human-Computer Interaction van het Expertisecentrum voor Digitale Media van de UHasselt.

Aan de (snel)wegen werden zes labels toegekend: natuur en bos, zeezicht/water, site-seeing, velden, heuvels en not-scenic (zoals bijvoorbeeld industrieterreinen. "De Belgische autosnelwegen hebben enkele mooie stukken. Zo is de N263 van Antwerpen naar Nederland minder saai dan de E19. De E314 van Genk naar Maasmechelen bevat dan weer veel groen", aldus Donald Degraen. 

Zelfrijdende auto
De visuele aanpak van het Autobahn-systeem verschilt van vorige systemen om bestuurders langs mooie plaatsen te leiden, en die aanpak zal in de toekomst ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. "Zo zullen we bijvoorbeeld kijken of er een link bestaat tussen de visuele kwaliteiten van een regio en statistische data over de welvaart en gezondheid in die regio."

Professor Johannes Schöning ziet nog een toekomstig voordeel. "Vooral als je de evolutie van zelfrijdende auto's bekijkt, is Autobahn erg interessant: meer tijd om te kunnen genieten van de omgeving op weg naar je bestemming."

'Als je de evolutie van zelfrijdende auto's bekijkt, is Autobahn erg interessant'

Professor Johannes Schöning