Van was opvouwen en hitsingle schrijven tot echt alles: zoveel jaar duurt het nog eer robots deze taken van ons overnemen

Getty Images
Hoelang duurt het nog eer robots zo geavanceerd zijn dat ze delicate operaties uitvoeren, zelf een populaire popsong schrijven of eender welk Legospeelgoed assembleren? Een nieuwe studie bundelt de voorspellingen van honderden specialisten.

Onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Yale namen de evolutie van artificiële intelligentie (AI) onder de loep en vroegen 352 AI-specialisten naar hun verwachtingen.

Hoofdonderzoekster Katja Grace en haar collega's ontdekten dat de komende tien jaar vooral mechanische taken uit onze handen zullen worden genomen. Automatische vertalingen zouden tegen 2024 al beter kunnen zijn dan menselijke, terwijl twee jaar later robots al betere middelbareschoolverhandelingen zouden kunnen neerpennen dan mensen.

AP

Alle taken in 2051

Complexere en creatieve taken zullen langer duren, maar de wetenschappers verwachten wel dat AI alle menselijke taken kan overnemen tegen 2051. Tegen het jaar 2136 zouden ze echt alle menselijke jobs kunnen uitoefenen.

"De vooruitgang van kunstmatige intelligentie zal het moderne leven transformeren door transportmiddelen, gezondheid, wetenschap, financiële wereld en het leger te hervormen", luidt het. "Deze resultaten zullen onderzoekers en beleidsmakers informeren en voorbereiden rond trends in AI."

Overzicht

2019: Mensen verslaan in nieuwe levels van Angry Birds.

2020: Goed genoeg kunnen pokeren om de World Series of Poker te kunnen winnen.

2022: Wasgoed opvouwen en Starcraft spelen.

2024: Gesproken taal uitschrijven.

2025: Eender welk Legobouwwerk maken, tekst voorlezen en gametesters van Atari kloppen bij alle games.

2026: Een middelbareschoolverhandeling schrijven.

2027: Een vrachtwagen besturen.

2028: Een hitsingle schrijven.

2029: Vijf kilometer lopen op twee benen.

2031: Winkelverkoper.

2049: Een New York Times-bestseller schrijven.

2053: Een chirurgische ingreep verrichten.

2051: Alle menselijke taken.

2136: Alle menselijke jobs.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Cools

  Technologische evolutie doorheen de eeuwen heen heeft altijd al twee belangrijke gevolgen gehad : De arbeidstijd voor de mens werd korter en er kwamen steeds andere jobs. Nadeel is dat de mens steeds meer erudiet zal moeten zijn om die jobs in te vullen. Kijk maar hoe we geëvolueerd zijn van de primaire naar de tertiaire sector. Kijk ook naar de landen die achter lagen bij de industriële revolutie welk een impact dat heeft op de algemene welstand van die bevolking.

 • Yvan Lissens

  In de jaren 1960 had men ook van die futuristische waanideeën over het jaar 2000.

 • Geert Vaelen

  Tegen die tijd programmeren de robots zichzelf, dus programmeurs heb je ook niet meer nodig. Wat kan de mens tegen die tijd nog zelf? Niks. Zitten op een stoel zoals in de film Wall-E en tegen een scherm praten. Sommigen doen dat nu al. Daarna worden wij geleefd, want dan gaan de robots beslissen wat wij moeten doen. En dan zitten we opnieuw in de slavernij.

 • Johnny L Verhoeven

  Robots worden de moderne slaven. Je rijkdom zal dus afhangen van hoeveel robots je bezit.

 • Francinne Declerque

  Nee, ook robotprogrammeur niet, dat kunnen ze tegen dan zelf. In ieder geval, blijkt de technologische ontwikkeling vooral enkel neo liberale roofondernemers te dienen en de werknemer systematischer uit te persen.