Vaarwel bouwvakkers? Gebouw van vijf verdiepingen rolt uit 3D-printer

Het duurde amper vijf dagen om dit gebouw van vijf verdiepingen te printen.
mp.weixin.qq.com Het duurde amper vijf dagen om dit gebouw van vijf verdiepingen te printen.
Een Chinees bedrijf heeft met behulp van een 3D-printer een gebouw van vijf verdiepingen hoog opgericht. De grondstof is bouwpuin. Volgens de projectleiders is dit meteen de hoogste constructie die met deze technologie werd gerealiseerd.

De klus werd geklaard door de WinSun Decoration Design Engineering Corporation uit Shanghai. Eerder al 'rolde' uit hun 3D-printer een villa met een woonoppervlakte van 1.100 vierkante meter. Of de constructies ook daadwerkelijk bewoonbaar zijn, moet nog blijken. Feit is wel, dat de bouw ervan erg goedkoop is. De villa, bijvoorbeeld, kostte net geen 140.000 euro. Inclusief binnenhuisinrichting.

Gigantische printer
Volgens de gespecialiseerde website 3ders.org duurde het amper een dag om een verdieping te bouwen. Je hebt er wel een printer van 150 meter lang en zes meter hoog voor nodig. De 'inkt' bestaat uit gerecyleerd bouwmateriaal, 'aangelengd' met glasvezel, staal, cement en speciale additieven.

Volgens het bedrijf zijn de constructies perfect veilig om in te wonen en te werken. Ze werken nu al aan een gebouw van twaalf verdiepingen hoog. Door de procedure kan tussen 30 en zestig procent bespaard worden op de kost van bouwmaterialen. De totale kostprijs van de constructie kan tot 80 procent gedrukt worden in vergelijking met traditionele bouwmethodes. De bouwtijd kan dan weer tot de helft gereduceerd worden. In april van vorig jaar hebben ze bijvoorbeeld tien woningen op een dag geprint.

Rechts de geprinte villa met een woonoppervlakte van 1.100m²
mp.weixin.qq.com Rechts de geprinte villa met een woonoppervlakte van 1.100m²
De printer van 150 meter lang en zes meter hoog aan het werk.
mp.weixin.qq.com De printer van 150 meter lang en zes meter hoog aan het werk.