Upgraden of niet? iOS 11 blijkt batterij-killer

epa
Telkens weer rijst de vraag na de lancering van een nieuw besturingssysteem: upgraden of niet? Voor Apples iOS 11 liep het alvast van de eerste seconde storm. Bijna even snel steken ook klachten de kop op. Mobiele beveiligingsfirma Wandera ontdekte dat de batterij waanzinnig snel leegloopt. Misschien toch maar even wachten met de installatie van iOS 11?

Veel gebruikers wachten af tot de eerste kinderziektes en bugs eruit zijn om een update door te voeren op hun oudere toestel. De grootste schrik is dat die de boel hopeloos zal vertragen -- een klassiek trucje om je ook je device even te laten upgraden. Maar daar staat tegenover dat een update je smartphone, tablet of computer optimaal blijft beveiligen. En natuurlijk zijn er ook de kersverse mogelijkheden en verbeteringen die een nieuw OS aanbiedt.

In het geval van iOS 11 blijken die nieuwigheidjes wel nogal veel van de batterij te eisen. Volgens Wandera loopt de batterij meer dan twee maal sneller leeg dan onder iOS 10. Wandera nam 50.000 middelmatige tot zware gebruikers van een iPhone of iPad onder de loep. Bleek dat met iOS 10 de batterij er 240 minuten over deed om van 100 naar 0 procent te zakken, terwijl het met iOS 11 al na 96 minuten ophield. Een desastreuze daling van 60 procent. Wel lang niet iedereen is (op die manier) getroffen door de 'battery drain'. Een en ander hangt af van je apps, je toestel en je persoonlijke gebruik ervan.

Een van de oorzaken zou het constant verversen op de achtergrond van allerhande toepassingen en apps kunnen zijn. Zoals het heropbouwen van de Spotlight-index. Verder vergen de nieuwe animoji en FaceID (enkel op iPhone X) veel van de camera, die sowieso een batterijverslinder is. De gezichtsherkenning is gebouwd voor splinternieuwe A11 Bionische chip, die natuurlijk niet in de oude toestellen zit. Ook de gebruiker zelf is waarschijnlijk deels verantwoordelijk, omdat die meteen al dat nieuws graag eens uittest.

Wandera raadt wel ten stelligste af om te downgraden naar 10.3.3, iets wat Apple alleen in het begin nog toelaat. Reden: de genoemde beveiliging tegen mensen van slechte wil. Apple zou in principe ook een oplossing moeten zoeken voor het euvel en die lanceren in een van de komende updates van iOS 11. Je kan de pijn verzachten door het verversen op de achtergrond en de toegang tot locatievoorzieningen via de instellingen te beperken. Wie er dan nog niet mee kan leven, kan in de tussentijd de batterijspaarmodus inschakelen.

Wandera spitte overigens nog andere problemen van iOS 11 boven: het gevreesde verlies aan snelheid, en issues met Bluetooth, wifi en de installatie zelf.

De nieuwe toestellen zullen naar alle waarschijnlijkheid veel beter met iOS 11 overweg kunnen. En zo heeft Apple - mogelijk - wat het wil: of je loopt constant met een vervelende powerbank rond, of je koopt een iPhone 8 of iPhone X.

Wandera15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Monique Timmerman

  Misschien is dat wel de bedoeling van IPhone, dat je dus een nieuwe telefoon koopt:(

 • Pieter Schelkens

  Ik heb met mijn iPhone SE geen problemen, niet met mijn batterij en niet met iets anders. Ik ben een zeer trotse en blijje apple gebruiker.

 • Bart Janssens

  Niet echt last van batterij, met een iPhone plus zit ik nog altijd ruim over de 50% op het eind van de avond.Maar ging vroeger wel langer mee Waar ik me wel aan erger is dat Apple het extended Keyboard, dat je bij een plus in landscape modus krijgt vervangen heeft door een één hands toetsenbord, vroeger had je aan de zijkanten leestekens, nu alleen een grijze balk. bovendien activeert die grijze balk de letters die er naast staan als je er op drukt. Duidelijk een bug.

 • Nathalie Polart

  Geen probleem ondervonden met de update!

 • Veronica Verschueren

  Lijkt me duidelijk dat diegene die het testen deed niet deftig kan werken met een Apple of gewoon tegen Apple is. Misschien 1 op het miljoen heeft dit probleem en Apple support helpt je er graan mee verder