Uitvinder gsm is in België: "Nog nooit sms verstuurd"

anp
Vandaag wordt Martin Cooper tot eredoctor benoemd aan de universiteit van Hasselt. Zijn naam zegt u misschien niks, zijn uitvinding daarentegen doet elke dag miljárden belletjes ­rinkelen. Veertig jaar geleden vond de 84-jarige Amerikaan namelijk de allereerste gsm uit. Rijk is hij daar vreemd genoeg niet van geworden.

"Ik heb al mijn uitvindingen voor een symbolische dollar aan Motorola ­verkocht." Zelf gebruikt Cooper zijn gsm enkel om te telefoneren en voor wat apps. "Ik was een beetje gaan wandelen in Hasselt en was uiteraard meteen verdwaald. Dankzij het navigatiesysteem heb ik m'n hotel weer teruggevonden. Een sms'je heb ik nog nooit in mijn leven verstuurd en mijn e-mails lees ik ook veel liever op een pc dan op zo'n klein schermpje. Van Skype ben ik dan weer wel gek."

De geestelijke vader van het mobieltje vindt trouwens dat het gebruik ervan ook een beetje serieuzer mag. "Ik verwacht de volgende jaren veel medische toepassingen op de gsm en denk dat het toestel ook meer als onderwijs-instrument zal worden gebruikt."

LEES ER MEER OVER IN HET LAATSTE NIEUWS VAN VANDAAG, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE.