Uit vrees voor onherstelbare schade: "Stel uitbreiding 5G-netwerk uit"

thinkstock
Meer dan 180 wetenschappers en dokters uit 35 landen vragen de Europese Commissie de uitbreiding van 5G uit te stellen. Ze waarschuwen dat de grotere blootstelling aan straling onder meer kanker en onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

"De industrie van de mobiele telefonie probeert een technologie te ontvouwen die onbedoelde schadelijke gevolgen kan hebben", legt Lennart Hardell, oncoloog aan de Zweedse Örebro Universiteit, uit in de brief.

Niemand ontsnapt

"Oude én recente wetenschappelijke studies identificeren allemaal schadelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid wanneer draadloze producten getest worden in omstandigheden gelijkaardig aan de werkelijke blootstelling. We zijn bezorgd dat de grotere blootstelling aan 5G-straling zal resulteren in tragische, onherstelbare schade."

De uitbreiding van het 5G-netwerk, bedoeld om grotere hoeveelheden data sneller draadloos te kunnen doorsturen, vereist de bouw van meer masten in stedelijke gebieden. Op die manier, redeneren de wetenschappers, ontsnapt niemand nog aan de potentieel schadelijke gevolgen van straling. We worden immers al blootgesteld aan 2G-, 3G, 4G- en wifistraling. 

Onafhankelijk onderzoek

Onderzoek heeft aangetoond dat studies over de gezondheidsimpact van draadloze straling in het verleden vaak beïnvloed werden door de industrie. De wetenschappers dringen erop aan dat er nu onafhankelijk onderzoek gebeurt naar de gevolgen van 5G-straling "om de veiligheid van de bevolking te garanderen".

Daarom vragen ze in hun brief aan de Europese Commissie om de uitbreiding van het 5G-netwerk uit te stellen "tot de potentiële risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu grondig onderzocht zijn door wetenschappers, onafhankelijk van de industrie".

"We zijn bezorgd dat de grotere blootstelling aan 5G-straling zal resulteren in tragische, onherstelbare schade"

Gevaren

In 2015 toonde een grootschalige studie, uitgevoerd door het Amerikaanse National Toxicology Program, al aan dat dieren die werden blootgesteld aan een hoeveelheid gsm-straling die binnen de internationaler normen valt, vaker hersentumoren en hartafwijkingen ontwikkelen.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bram beullens

  En de aarde is rond zeker??

 • Ruben Vervenne

  geen vooruitgang zonder opofferingen

 • Jens Vranckx

  euh, hebben ze dat nu nog maar door, Je moet maar eens weten wat voor straking we allemaal opvangen. wifi, gsm, telefoon, radio, speakers. Alles heeft invloed op alles.

 • Jos Geurts

  Beste Erwin,de geleerden van nu zijn geen boeren van 200 jaar geleden.Neem maar van mij aan dat het zo zal zijn.Lees maar eens wat electromagnitisch straling kan aanrichten...tenminste als je weet wat dit zijn.

 • Erwin De Baetselier

  200 jaar geleden waren de boeren bang dat de koeien niet genoeg melk meer zouden geven door de stoomtrein. Binnen dit domein zijn er genoeg ECHTE wetenschappelijke studies gedaan - bvbd ook op de hersenen van dierenfoetussen (die zeer snel groeien en hierdoor heel gevoelig zijn) - Binnen de gangbare veldsterktes voor GSMs stations werden geen effecten vastgesteld.