Uber-chauffeur vrijgesproken in Parijs

AFP
In Parijs is donderdag een chauffeur van de controversiële dienst UberPOP vrijgesproken. Hij was vervolgd wegens het illegaal uitbaten van een taxidienst. Het ging om de eerste zaak tegen een particulier voor een Franse correctionele rechtbank rond Uber. Het openbaar ministerie zal in beroep gaan, zegt een bron aan het Franse nieuwsagentschap afp.

De Parijse rechtbank was van mening dat het louter vervoeren van een persoon tegen betaling onvoldoende is om te spreken van een uitbating van een taxi zonder toestemming. Een taxidienst wordt door het Franse Conseil constitutionnel omschreven als "stationeren en rondrijden op de openbare weg op zoek naar klanten". Dat was de verdachte niet aan het doen toen hij opgepakt werd, stelde de rechtbank vast. Wel vervoerde hij iemand die zijn wagen had gereserveerd via de app UberPOP.

Het Amerikaanse Uber ligt in verschillende landen onder vuur. De traditionele taxisector beschuldigt het bedrijf van deloyale concurrentie. In verschillende landen werd de dienst al onwettig verklaard.

ANP