Toekomstige Xperia's laden draadloos op in een uurtje

REUTERS
Sony is bezig met het maken van draadloze opladers voor zijn smartphones, die in staat zijn de telefoon binnen een uurtje draadloos op te laden. De eerste Sony-producten die deze techniek gebruiken, worden eind 2014 in de winkels verwacht. Dat meldt de techsite Tweakers.net.

Sony heeft een nieuwe oplader gemaakt die 10 tot 15 watt gebruikt en twee keer zo veel elektriciteit levert als vorige opladers, zo schrijft de website Nikkei. Hierdoor wordt de oplaadtijd gehalveerd tot ongeveer een uur. De nieuwe laders zijn gebaseerd op de draadloze-oplaadstandaard Qi, die ook gebruikt wordt in smartphones als de Nexus 4 en Lumia 920.

De opladers worden in samenwerking met het Japanse Rohm gemaakt, dat de chips bouwt om het op een hoger vermogen opladen mogelijk te maken. Deze microchips zullen naar verwachting gebruikt worden in Qi-compatible laders en smartphones. Het verhogen van de stroomvoorziening heeft als risico dat er oververhitting plaats kan vinden, maar Rohm heeft dat opgelost door extra aandacht te besteden aan een nieuw control circuit om de hitteproductie te beperken.

Het is de verwachting dat Sony de nieuwe chips op de helft van 2014 zal gaan gebruiken in smartphones en opladers. Diverse samenwerkingsverbanden van bedrijven willen de standaard maken voor draadloos laden. Naast Qi zijn er nog twee standaarden. Een daarvan werkt net als Qi met inductie, de andere met magnetische resonantie, een technologie waar vooral marktleider Samsung mee bezig is.