Tirade op WhatsApp? Het kost je in de Emiraten 60.000 euro

ANP
Inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten denken in het vervolg best twee keer na voor ze iemand beledigen via WhatsApp. Het Federaal Hooggerechtshof in Abu Dhabi besliste onlangs immers dat een man die voor een dergelijke digitale tirade veroordeeld was een te lichte straf had gekregen. Er hangt hem in een nieuw proces een boete van 60.000 euro of een celstraf boven het hoofd. Dat meldt de BBC.

De man werd aangeklaagd door een collega voor het versturen van "beledigende berichten", een misdrijf volgens de nieuwe wetten tegen cybercriminaliteit. Wat precies gezegd werd, is niet bekend. Wel was de initiële boete van 700 euro duidelijk te weinig volgens het hooggerechtshof. Hoewel de collega ook beweerde bedreigd te zijn geweest, werd de man hiervoor vrijgesproken.

Buitenlanders die voor een dergelijke overtreding veroordeeld worden kunnen het land worden uitgezet.

Vorige maand nog waarschuwden juristen ervoor dat ook het gebruik van de middelvinger-emoji - die binnenkort verschijnt - strafbaar is. Wie het toch doet, riskeert volgens The Telegraph tot drie jaar cel of een boete van 120.000 euro omdat het gebaar verboden is in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Uiteraard loop je niet meteen gevaar voor berichten die als grap naar vrienden worden verstuurd, aangezien er eerst een klacht moet worden ingediend.

"Sommige mensen beledigen of spotten met anderen en denken dat niemand hen kan vervolgen. Maar de VAE hebben wetten tegen cybercriminaliteit geïntroduceerd om eenieder te straffen die bijvoorbeeld iemand via technologie beledigt", zei advocaat Abdullah Yousef Al Nasir volgens The Telegraph aan 7Days UAE.

De zaak wordt nu doorverwezen naar het hof van beroep waar nog een datum moet worden vastgelegd voor een nieuw proces.