Test-Aankoop waarschuwt: "'Slimme toestellen' zijn veel te gemakkelijk te hacken"

Van camera tot stofzuiger

thinkstock
Welgeteld 20 minuten. Meer hebben hackers niet nodig om via de slimme technologie die je woonkamer rijk is, je huis binnen te raken. Dat ontdekte Test Aankoop, dat een team zogenaamde ethische hackers op enkele van die slimme toestellen losliet.

Een camera die verdachte bewegingen detecteert en rechtstreeks naar je smartphone stuurt, een deurslot waarmee je zoon- en dochterlief binnenlaat terwijl je nog aan het werk bent of een gps-horloge die op elk moment vertelt waar je kroost zich bevindt? Handig allemaal, maar ook bijzonder kwetsbaar voor hackers, die in een handomdraai in je woonkamer kunnen binnengluren.

De consumentenorganisatie Test Aankoop installeerde in totaal 19 apparaten in een appartement. Van een koelkast, tot een alarmsysteem, thermostaat, kindertablet, een deurslot en zelfs een robotstofzuiger. Hackers probeerden de toestellen eerst als het ware over te nemen, door zwakheden in het bluetooth- of wifisysteem op te sporen. Ze probeerden ook wifiwachtwoorden te kraken, apps en clouddiensten te openen en een aantal toestellen werden opengeschroefd om te kijken wat nog allemaal te bemachtigen viel.

Amper 20 minuten hadden ze nodig, om het wifiwachtwoord te kraken en digitaal in te breken in de woning. De door Test Aankoop ingeschakelde hackers kregen in een klap toegang tot gedeelde bestanden, computers en andere apparaten op het netwerk. Wie bijvoorbeeld de inloggegevens van het slimme deurslot 'Nuki Smart Lock' te pakken krijgt, heeft zomaar controle op het slot. Van het gps-horloge One2Track Connect Touch voor kinderen konden ze boodschappen tussen ouders en hun kroost onderscheppen. De slimme veiligheidscamera gaf dan weer vlot alle beelden vrij.

De consumentenorganisatie contacteerde alvast de fabrikanten en ijvert bij de overheid voor een duidelijk kader. "We eisen dat simpele wachtwoorden als 'admin' of '123456' vermeden worden", klinkt het.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Dus zijn die toestellen toch niet slim.

 • Marten van Hoorn

  @Hendrik Goris: Daarom gebeurt dit ook al in Nederland. De bevolking heeft daar al lang geen vertrouwen meer in stemcomputers. Het tellen duurt (veel) langer, maar ja. Inzake de slimme electriciteitsmeters: deze hebben we hier in Nederland ook. Bij ons is hij niet geïnstalleerd wegens technische problemen, maar ik wilde hem ook niet. Men vertelt er niet bij dat je ook deze slimme meters ''uit" kan zetten, zodat hij geen gegevens verzend. Altijd eerst informeren!

 • Hendrik Goris

  Als je deftig doordenkt, dan moeten verkiezingen ook weer met potlood en papier!

 • Hendrik Goris

  En dan willen ze ons nog "slimme" elektriciteitstellers aansmeren ...

 • patrick morel

  Het bakske om autodeuren open te doen binnen de 10 seconden kan je kopen op het internet, straks een nieuwe versie om voordeuren open te doen en alarmen uit te schakelen.