Telenet maakt hele generatie digicorders waardeloos

100.000 Telenet-decoders gaan vanaf september op zwart beeld

Wie een van deze digicorders of digiboxen heeft, kan vanaf 2 september geen digitale televisie meer kijken.
telenet Wie een van deze digicorders of digiboxen heeft, kan vanaf 2 september geen digitale televisie meer kijken.
Vanaf 2 september zal Telenet alleen nog digitale decoders ondersteunen die HD-beeld kunnen ontvangen. Het signaal van de eerste generatie SD-digicorders en -boxen gaat daardoor op zwart. De digitale dozen -er zijn er nog zo'n honderdduizend in omloop- zijn daarmee goed voor de vuilnisbelt. Dat meldt De Morgen.

Telenet heeft zijn klanten die nog een oude digicorder of -box in huis hebben een brief gestuurd. Daarop staat te lezen dat de toestellen vanaf 2 september geen tv-signaal meer zullen ontvangen.

"Dat we geen SD-decoders meer ondersteunen vanaf 2 september heeft te maken met technische redenen waar ik niet in detail op kan ingaan. Het is wel zo dat onze decoders niet langer technisch ondersteund worden door onze leverancier", verduidelijkt Isabelle Geeraerts van Telenet. "Daardoor kunnen wij op onze beurt niet langer garantie en support bieden aan onze klanten."

"Geef gedupeerden gratis decoder"
"Dat zijn drogredenen", doet Test-Aankoop de technische excuses van Telenet af. "Hun naam staat op die producten. Zij zouden de ondersteuning moeten garanderen. Bovendien worden die SD-beelden nog steeds ondersteund door heel veel fabrikanten en toestellen die nog in omloop zijn."

Telenet verkoopt de omschakeling vooral aan zijn klanten als logische technologische evolutie. "Maar als Telenet het echt zo belangrijk vindt dat iedereen de switch maakt, waarom geeft het zijn gedupeerde klanten dan geen gratis decoder?" vraagt woordvoerder Jan Moers zich af. "Telenet zet de consument hier voor het blok. Hij heeft bijna geen andere keuze dan zo'n nieuwe dure digicorder te huren."

Perspectief
Klanten krijgen wel een voorstel in de bus om een iets goedkopere HD Digibox te kopen of krijgen een goedkopere huurprijs voor een HD Digicorder tot het einde van het jaar.

Zowat 100.000 klanten hebben nog zo'n oude digidoos staan, geeft Telenet zelf toe. "Maar met 1,4 miljoen digitale tv-klanten moet je dat in perspectief plaatsen", sust Geeraerts. "Er zijn bovendien al een pak mensen die al over een HD-decoder beschikken en hun oude digibox naar de slaapkamer verkasten."

Nog steeds populair
De SD-digicorders en -boxen waren in omloop van 2005 tot en met 2009. Telenet heeft die vervangen door een strategie waarbij het voornamelijk HD Digicorders wil verhuren. HD Digiboxen, waarmee je geen programma's kunt opnemen, zijn wel los te koop.

De oude digicorders, die vanaf september waardeloos worden, zijn echter nog steeds populair op tweedehandssites. Daardoor belanden ze in veel slaapkamers en op studentenkoten. Een enkeling vraagt nog 199 euro voor een toestel waarmee je binnenkort alleen nog opnames kan kijken, anderen houden het op 30 à 100 euro. In de beginperiode kostte een digicorder van Telenet nog 349 euro. Tegen 2009 deed het bedrijf hem van de hand aan "soldenprijzen".