Telenet haalt oudste decoders van de markt en dat is slecht nieuws voor jouw opnames

Het gaat om de modellen die tussen 2007 en 2013 verdeeld werden.
KOS Het gaat om de modellen die tussen 2007 en 2013 verdeeld werden.
Wie nog een oude digicorder van Telenet heeft, rept zich maar beter naar een Telenet-winkelpunt. Vanaf 31 maart wordt het tv-signaal bij de oudste types immers niet meer ondersteund. Volgens de internet- en tv-provider gaat het om zo’n 15.000 klanten die nog een oude digicorder en -box huren.

Specifiek gaat het om de modellen die tussen 2007 en 2013 verdeeld werden en in mei 2014 hun laatste update kregen. “Een belangrijk onderdeel van de software wordt niet meer aangeboden door de leverancier. Als een gevolg daarvan kunnen de decoders binnenkort het digitale televisiesignaal niet langer op een juiste manier ‘lezen’. Telenet kan daarom het digitale signaal naar deze decoders niet langer ondersteunen vanaf 31 maart”, klinkt het. Dat betekent dat klanten daarna terugvallen op hun analoge tv-aanbod dat hen 20 zenders aanbiedt.

Heb jij nog zo’n oud model in huis? Dan kan je langs het dichtstbijzijnde Telenet-winkelpunt passeren of telefonisch contact opnemen met de tv-provider. Zowel een gekochte als een gehuurde decoder kan vervolgens kosteloos omgeruild worden tegen een nieuwe gehuurde decoder, met meer functionaliteiten. “Ruil je een gekocht exemplaar in tegen een huurmodel, huur je dat nieuw model ter compensatie gratis tot 31 juni”, aldus Isabelle Geeraerts, woordvoerder van Telenet. Ook wie liever een nieuw exemplaar koopt, krijgt korting: “Dat is 15 euro voor een box en 35 euro voor een digicorder”. 

Wat met mijn opnames?

En hoe zit het dan met de opnames op die oude decoders? “Die gaan verloren eenmaal de oude decoder wordt ingeruild tegen een nieuw exemplaar”, legt Geeraerts uit. Opnames worden immers bewaard op de harde schijf van een decoder. “Je kan de oude decoder nog wel even bijhouden om alle opnames te bekijken, maar als je een nieuw exemplaar wil huren moet je de oude terugbezorgen aan Telenet." 

Telenet zal alle klanten nog persoonlijk op de hoogte brengen van de mogelijkheden. Zowat 15.000 klanten huren nog een oud toestel, terwijl er nog 30.000 gekochte toestellen op de markt zijn. Het gaat om 2 procent van de televisieklanten van Telenet. Volgens het telecombedrijf dienen de decoders in twee op de drie gevallen als tweede toestel, bijvoorbeeld in de slaapkamer of op de zolder. Het bedrijf wijst erop dat wie de oude decoders als tweede toestel gebruikt, als alternatief ook via de app of website van Yelo Play - dat inbegrepen is bij het abonnement - tv kan kijken.
105 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Natacha Regemeutter

  Opnames ben je met de nieuwere versie ook kwijt. Adverteren met tv box en zeggen dat de opnames in de cloud worden bewaard... Allemaal goed, maar ze zeggen er dan niet bij dat die opnames na vijf jaar even goed verdwijnen.

 • Gino Denil

  Het noemt decoder omdat het doorgestuurde signaal gedecodeerd moet worden, Kris Pieters. Dat kan je dus niet onderscheppen en bekijken zonder decoder.

 • Stefan Demarez

  Al lang bij Proximus, nieuwe decoder heeft usb toegang waar je netjes kan overzetten op harde schijf, dus niks meer verloren

 • steven goossens

  waar is de tijd van de goeie oude videorecorder?

 • Jan Van Gent

  @Kris Pieters: Telenet heeft nieuwe Digicorder (TV-BOX) dat is ook in de Cloud maar als je nu 2 gewone hebt dan heb je 2 keer uw harde schijf capaciteit ter beschikking om op te nemen.Wanneer je in de Cloud gaat dan krijg je maar 1 keer de capaciteit voor al de decoders samen die je hebt dus je halveert de opname capaciteit. Prijs blijft ongeveer gelijk. Het voordeel is wel dat je niets verliest als uw decoder sneuvelt. De opnames zijn wel niet onbeperkt te bewaren er is een max termijn dacht ik