Telefoon op tafel? Dan verveel je je sneller op restaurant

Group of five good looking friends using their smartphones to take photos of their food in a restaurant
thinkstock Group of five good looking friends using their smartphones to take photos of their food in a restaurant
Wil je echt genieten van een etentje met vrienden of familie? Leg dan je telefoon dan weg of stop hem in je tas. Wie zijn telefoon op tafel laat liggen, geniet namelijk minder van zijn maaltijd en de gezelligheid. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van British Columbia. 

"Onze bevindingen bevestigen wat velen al hadden verwacht. We genieten minder van de tijd die we met vrienden en familie doorbrengen als we onze telefoons gebruiken", meldt Ryan Dwyer, die de studie leidde. "Verrassend was dat mensen zich meer verveelden als hun gsm op tafel lag tijdens een etentje. Wij hadden verwacht dat de telefoon juist voor extra vermaak zou zorgen."

Voor het onderzoek werden 300 deelnemers gevraagd om uit eten te gaan met vrienden en familie. Een deel werd gevraagd hun telefoon op tafel te houden en de rest moest hun mobiel wegleggen gedurende het diner. Na de maaltijd werd hen gevraagd naar hun belevingen over het etentje. Belangrijk hierin was dat de deelnemers niet doorhadden dat het onderzoek over het gebruik van mobiele telefoons ging.

Afleiding

De deelnemers die hun telefoon op tafel hadden liggen, gaven aan dat ze meer afgeleid waren. Dit leidde ertoe dat ze minder genoten van het etentje. Ze gaven ook aan dat ze zich meer verveelden. Een aanvullende studie testte ook in hoeverre telefoons invloed hadden op persoonlijk contact. Ook hier werd duidelijk dat door het gebruik van mobiele telefoons dat contact minder wordt gewaardeerd en mensen zich sneller afgeleid voelen.  

Het was volgens de onderzoekers onduidelijk of het gebrek aan blijdschap over het samenzijn werd veroorzaakt door het telefoongebruik van de proefpersonen zelf of juist door het gebruik door anderen. Het lijkt er volgens hen op dat de afleiding leidt tot een minder aangename sfeer. Telefoons ondermijnen de gezelligheid, concluderen de wetenschappers.

Poll

Haal jij je smartphone boven tijdens een restaurantbezoek?

 • Altijd 5%
 • Meestal 15%
 • Zelden 43%
 • Nooit 37%3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc van de poel

  Volgens de peiling zou dus bijna 80 % geen of amper gsm gebruik toegeven. Sta mij toe van deze cijfers fors te nuanceren en om te draaien. Ofwel gaan de mensen die aan deze poll meedoen nooit op restaurant, ofwel zijn ze niet helemaal eerlijk. Bij 80 % , en vooral zo goed als alle klanten onder de 50 jaar, Is het eerste werk bij het gaan zitten, het neerleggen van de smartphone naast het servet.

 • Edmond Dillien

  Echt ongelooflijk, maar in de zomer als je langs de terrasjes wandelt moet je eens zien hoeveel er met hun GSM in de hand bezig zijn terwijl ze in gezelschap zijn, meisjes van tegenwoordig hebben zelfs al een oplossing gevonden hiervoor, de chacosse over de arm de Gsm In dat hand en dan maar tikken, ze zetten in Engeland al verwittigingen op de zebrapaden om te verwittigen dat ze eerst naar beide kanten moeten kijken, geen seconde kunnen ze nog zonder dat ding al was't maar voor de show.

 • yves Strubbe

  Ik heb gelukkig een restaurant gevonden waar telefoons niet gewenst zijn. Wie zijn telefoon op tafel legt is deze kwijt voor de tijd van de maaltijd. Wie telefoneert, of als uw telefoon rinkelt, wordt je verzocht te stoppen, of te betalen en het lokaal te verlaten. Er zijn duidelijke waarschuwingen vooraleer het lokaal te betreden.