Te koop: laptop met de gevaarlijkste malware ter wereld

'The Persistence of Chaos', ofwel 'De volharding van chaos' in actie.
Thepersistenceofchaos.com 'The Persistence of Chaos', ofwel 'De volharding van chaos' in actie.
In New York wordt een laptop geveild met zes van de schadelijkste types malware die ooit op de wereld werden losgelaten. Het toestel mag enkel verkocht worden als een vorm van kunst: het verkopen van malware om die te gebruiken is namelijk illegaal. Volgens de website zou er al 1,3 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) geboden zijn. 

Op de laptop staan zes verschillende types malware, die samen wereldwijd honderdduizenden computers hebben besmet en schade hebben aangericht ter waarde van bijna 89 miljard euro. Het gaat onder meer om het ILOVEYOU-virus, worms MyDoom en SoBig, en andere malware zoals DarkTequila en BlackEnergy.

Ook het beruchte Wannacry kreeg een plaatsje op de pc. De ransomware vergrendelde sinds 2017 ongeveer 200.000 computers in meer dan honderd landen en vroeg losgeld om de toestellen opnieuw vrij te geven. De schade van WannaCry alleen wordt geschat op bijna 4 miljard dollar (3,5 miljard euro), volgens de website. Veel van de malware zwerft nog rond op het internet.

‘De volharding van chaos’

Waarom zou je een laptop willen die wemelt van de gevaarlijke malware? Uit de liefde voor de kunst, bijvoorbeeld. Het toestel is immers een project van artiest Guo O Dong, die samenwerkte met cybersecuritybureau Deep Instinct. Hij doopte het werk ‘The Persistence of Chaos’, wat zoveel wil zeggen als ‘De volharding van chaos’. 

“Ik creëerde ‘De volharding van chaos’ omdat ik wilde zien hoe de wereld reageert op de impact van malware, en hoe het die impact waardeert”, vertelde de kunstenaar aan Forbes. 

Beveiligd

Om er zeker van te zijn dat de malware op de laptop zich niet kan verspreiden naar andere toestellen, wordt het toestel voorlopig achter slot en grendel bewaard. Het is niet verbonden met het internet of met andere toestellen met een internetverbinding. Het gaat overigens om een redelijk oude laptop: een Samsung Netbook uit 2008 die op Windows XP draait. Liefhebbers kunnen de computer elk moment van de dag in het oog houden via een livestream op de website

De geïnfecteerde laptop wordt verkocht via een online veiling die over vijf dagen afloopt. Als we de informatie op de website mogen geloven, werd er al 1,3 miljoen dollar geboden. De biedingen zelf zijn niet zichtbaar.

Een afbeelding uit de livestream.
RV Een afbeelding uit de livestream.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernadette Vette

  ik heb nog een Pentium 90 met Windows 95. Wist niet dat het kunst was

 • gerard wauters

  Kunst is heel relatief. Ik doe aan figuurzaagwerk. Ooit vroeg iemand of dit kunst was of enkel een hobby. Mijn antwoord was, als ik het zou verkopen als hobby dan kost dit bv 10 euro, zeg ik dat het kunst is dan is het 1000 euro. En dat is het enige verschil. Voor alle duidelijkheid, ik doe dit als hobby en enkel voor mezelf en mijn eigen plezier.

 • Rayan El Arami

  Goe zot als je daar geld aan geeft. Tenzij je bedoelingen alles behalve "kunstminnend" zijn natuurlijk.

 • Jan Sells

  het versprijden van computervirussen is illegaal. of je dat nu per e-mail of met een usb-stick of met een ganse computer doet, maakt niet uit

 • Febe Chapin

  Natuurlijk is het op een windows xp..Versleutelen de virussen elkaar ook? Welke virus is het meest dominante gebleken?