Stofzuiger nodig? Deze aanraders hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Een steelstofzuiger (zoals hier afgebeeld met de Dyson V10), een klassieke sledestofzuiger, of toch maar een robot? Wij helpen je een keuze maken.
Dyson Een steelstofzuiger (zoals hier afgebeeld met de Dyson V10), een klassieke sledestofzuiger, of toch maar een robot? Wij helpen je een keuze maken.
Een nieuwe stofzuiger kiezen lijkt makkelijker dan het is: de afgelopen jaren zijn er namelijk een aantal nieuwe categorieën bijgekomen, die allemaal hun nut hebben voor een specifiek soort woning. Welke past het beste bij jou en welke zijn de aanraders?

Steelstofzuiger

Met de Dyson Cyclone V10 (€ 529) lanceerde de Britse fabrikant onlangs een klein unicum: een steelstofzuiger met dezelfde zuigkracht als een klassiek sledemodel. Voor de rest heeft deze variant alle voordelen van een steelstofzuiger: je kunt er makkelijker alle hoeken en kanten in huis mee in, ook al omdat de steel eenvoudig af te nemen is en je dus gewoon verder kunt gaan met het basistoestel zelf om in de écht kleinste krochten te gaan. Andere merken die echt goeie steelstofzuigers maken zijn Philips, Dirt Devil en Bosch.

Sledestofzuiger

Heel wat gebruikers hebben nog niet het volste vertrouwen in steelstofzuigers, en blijven dus zweren bij een klassiek sledemodel. Ook al omdat de betere daarvan nog steeds een superieure zuigkracht hebben, en de capaciteit van het reservoir - of dat nu zakloos is of niet - in de regel ook wat ruimer is.

Een recente aanrader in deze categorie is de Complete C3 EcoLine (€ 175) van de Duitse fabrikant Miele. Andere topmerken in dit segment zijn Philips, AEG en Bosch.

(Lees verder onder de foto)

Deze van het Duitse Miele is een recente aanrader in het klassieke segment.
Miele Deze van het Duitse Miele is een recente aanrader in het klassieke segment.

Robotstofzuiger

Het robotmodel is al enkele jaren in opmars, en terecht: ze worden steeds slimmer en zelfredzamer, en ze nemen je natuurlijk de volledige job uit handen. Nadeel is natuurlijk dat hij enkel kan werken als je zelf thuis bent. Je maakt dan nieuwe rommel en stof terwijl hij nog aan het werk is. Ook hebben robotstofzuigers een veel lagere capaciteit dan sledemodellen, en verplaatsen ze dat probleem gewoon naar hun basisstation waar ze zichzelf gaan ledigen: dat is namelijk òòk relatief snel vol.

Een goeie uit het recentste aanbod is de iRobot Roomba 896 (€ 547), de recentste versie van de pionier in dit veld. Andere bekende merken zijn Ecovacs, Xiaomi en Samsung.

(Lees verder onder de foto)

Met dit Roomba-model zet fabrikant iRobot zijn lange succesverhaal verder.
iRobot Met dit Roomba-model zet fabrikant iRobot zijn lange succesverhaal verder.

Dweilrobot

Dweilrobotszijn niet meteen een vervanger voor een stofzuiger, maar vormen - zeker wanneer je een stofzuigrobot in huis hebt - een mooie compagnon voor nadat de vloer stofvrij is. Ze maken harde vloeren ook weer schoon, wanneer er tenminste geen schrobwerk vereist is.

Een bekend model is de Ecovacs Deebot Slim 2 (€ 199). Andere merken die dweilrobots maken zijn LG Electronics, Xiaomi en iRobot.

(Lees verder onder de foto)

Een relatief recent fenomeen: de dweilrobot.
Ecovacs Een relatief recent fenomeen: de dweilrobot.

Kruimelzuiger

Ook de overbekende kruimelzuiger heeft een lange weg afgelegd wat gebruiksgemak en kracht betreft. Een erg sterk product daarin is de zopas gelanceerde Dyson V7 Trigger (€ 276), die een hoge zuigkracht combineert met een breed aanbod aan borsteltjes en andere kopstukken. Andere merken in deze categorie: Black & Decker, Bosch en Bestron.

Vergelijk hier alle prijzen van stofzuigers

Lees ook:

Vijf innovatieve huishoudtoestellen die jouw leven zoveel makkelijker maken

Deze apparaten zijn slimmer dan je denkt

Bouw je eigen racedrone
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Lippeveld

  Ik heb een grote hond en dé superstofzuiger nog altijd niet ontdekt. Sledestofzuigers zijn per definitie log en onhandig en degene die ik heb zou ik beoordelen met redelijk, maar het hoogst haalbare. Voorlopig.

 • Sven Neirynck

  Anne Onsia ik kon het niet beter zeggen, mijn ervaring is bijna exact dezelfde zijn, buiten dat we de voorloper van de Miele c3 gekocht hebben en zeer tevreden mee.

 • ingrid joosten

  Heb een ledestofzuiger van Dyson, krachtig ding, maar na 3 jaar was de slang stuk. Viel niet onder garantie en kostte 50€!! Ik voelde mij belazerd, want was zo'n dure stofzuifer (ca 300€) en gaat dan zo snel kapot. En dan moet je als klant nog zo'n dure slang kopen, komaan zeg, boerenbedrog!

 • Anne Onsia

  Onze tot nu toe beste stofzuiger die we ooit gehad hebben is de Miele C3. En dat voor minder dan 200€!! Zakloze Dyson was veel te lawaaierig en dat gedoe met die bak legen en filters kuisen was er ook te veel aan: zakje eruit en hopla de vuilzak in is nog altijd best. Dirt Devil is overigens brol. De Roomba is ook niet veel soeps (behalve voor het hondenhaar) en moet elke dag geledigd worden.

 • Wim Huygen

  Numatic Henry. No-nonsence stofzuiger gemaakt van buigzaam plastic dat niet barst als je er naar kijkt. Zijn makkelijk te vinden voor prijzen rond 180 eur. Heb er één al 12 jaar en zou er normaalgezien probleem minstens nog zoveel jaar mee moeten kunnen doen.