Stofzuiger nodig? Deze aanraders hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Een steelstofzuiger (zoals hier afgebeeld met de Dyson V10), een klassieke sledestofzuiger, of toch maar een robot? Wij helpen je een keuze maken.
Dyson Een steelstofzuiger (zoals hier afgebeeld met de Dyson V10), een klassieke sledestofzuiger, of toch maar een robot? Wij helpen je een keuze maken.
Een nieuwe stofzuiger kiezen lijkt makkelijker dan het is: de afgelopen jaren zijn er namelijk een aantal nieuwe categorieën bijgekomen, die allemaal hun nut hebben voor een specifiek soort woning. Welke past het beste bij jou en welke zijn de aanraders?

Steelstofzuiger

Met de Dyson Cyclone V10 (€ 529) lanceerde de Britse fabrikant onlangs een klein unicum: een steelstofzuiger met dezelfde zuigkracht als een klassiek sledemodel. Voor de rest heeft deze variant alle voordelen van een steelstofzuiger: je kunt er makkelijker alle hoeken en kanten in huis mee in, ook al omdat de steel eenvoudig af te nemen is en je dus gewoon verder kunt gaan met het basistoestel zelf om in de écht kleinste krochten te gaan. Andere merken die echt goeie steelstofzuigers maken zijn Philips, Dirt Devil en Bosch.

Sledestofzuiger

Heel wat gebruikers hebben nog niet het volste vertrouwen in steelstofzuigers, en blijven dus zweren bij een klassiek sledemodel. Ook al omdat de betere daarvan nog steeds een superieure zuigkracht hebben, en de capaciteit van het reservoir - of dat nu zakloos is of niet - in de regel ook wat ruimer is.

Een recente aanrader in deze categorie is de Complete C3 EcoLine (€ 175) van de Duitse fabrikant Miele. Andere topmerken in dit segment zijn Philips, AEG en Bosch.

(Lees verder onder de foto)

Deze van het Duitse Miele is een recente aanrader in het klassieke segment.
Miele Deze van het Duitse Miele is een recente aanrader in het klassieke segment.

Robotstofzuiger

Het robotmodel is al enkele jaren in opmars, en terecht: ze worden steeds slimmer en zelfredzamer, en ze nemen je natuurlijk de volledige job uit handen. Nadeel is natuurlijk dat hij enkel kan werken als je zelf thuis bent. Je maakt dan nieuwe rommel en stof terwijl hij nog aan het werk is. Ook hebben robotstofzuigers een veel lagere capaciteit dan sledemodellen, en verplaatsen ze dat probleem gewoon naar hun basisstation waar ze zichzelf gaan ledigen: dat is namelijk òòk relatief snel vol.

Een goeie uit het recentste aanbod is de iRobot Roomba 896 (€ 547), de recentste versie van de pionier in dit veld. Andere bekende merken zijn Ecovacs, Xiaomi en Samsung.

(Lees verder onder de foto)

Met dit Roomba-model zet fabrikant iRobot zijn lange succesverhaal verder.
iRobot Met dit Roomba-model zet fabrikant iRobot zijn lange succesverhaal verder.

Dweilrobot

Dweilrobotszijn niet meteen een vervanger voor een stofzuiger, maar vormen - zeker wanneer je een stofzuigrobot in huis hebt - een mooie compagnon voor nadat de vloer stofvrij is. Ze maken harde vloeren ook weer schoon, wanneer er tenminste geen schrobwerk vereist is.

Een bekend model is de Ecovacs Deebot Slim 2 (€ 199). Andere merken die dweilrobots maken zijn LG Electronics, Xiaomi en iRobot.

(Lees verder onder de foto)

Een relatief recent fenomeen: de dweilrobot.
Ecovacs Een relatief recent fenomeen: de dweilrobot.

Kruimelzuiger

Ook de overbekende kruimelzuiger heeft een lange weg afgelegd wat gebruiksgemak en kracht betreft. Een erg sterk product daarin is de zopas gelanceerde Dyson V7 Trigger (€ 276), die een hoge zuigkracht combineert met een breed aanbod aan borsteltjes en andere kopstukken. Andere merken in deze categorie: Black & Decker, Bosch en Bestron.

Vergelijk hier alle prijzen van stofzuigers

Lees ook:

Vijf innovatieve huishoudtoestellen die jouw leven zoveel makkelijker maken

Deze apparaten zijn slimmer dan je denkt

Bouw je eigen racedrone
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eric Grosemans

  Mijne Moulinex doet het ondertussen al 30 jaar, en kostte een fractie van een Dyson. Nestor- martin is ook prima.

 • Eddy Vermeulen

  Ik heb ooit ook een stofzuiger gehad zonder stofzak, dat nooit meer, als je het reservoir moet leeg maken, wat een vuiligheid !!

 • Pierre Straetemans

  Verschillende merken gehad hier en toevallig een van Domo ontdekt en die is wel goed en handig.

 • John Monteny

  Dyson was stuk na twee jaar...dan een Bosch gekocht en we zijn zeer tevreden.Beter zuigkracht en stiller.

 • Jan Verstrepen

  Dyson, de werking is niet slecht zeker niet, maar dat ding valt uit elkaar gewoon al door ernaar te kijken, we hebben er één, bij vernieuwing, zelfde soort toestel maar dan wel van een degelijk merk zeker geen Dyson