Software van Microsoft moet data verkiezingen beter beveiligen

Archiefbeeld ter illustratie
RV Archiefbeeld ter illustratie
Microsoft gaat zich inzetten om verkiezingen wereldwijd beter te kunnen beveiligen en controleren. Daarvoor ontwikkelt het bedrijf software die voor iedereen beschikbaar is.

ElectionGuard heet het systeem dat Microsoft in het leven heeft geroepen. Het is toepasbaar op bestaande en nieuwe stemsystemen. Het systeem moet helpen bij de beveiliging en verificatie van verkiezingen. Met de software zouden stemcomputers gedurende het hele proces te verifiëren zijn. En burgers kunnen ermee controleren of hun stem al dan niet geteld is. Daarnaast kunnen derde partijen valideren dat er niet gerommeld is met de verkiezingen.

Open source

Microsoft stelt een aantal software-hulpmiddelen beschikbaar die door iedereen te gebruiken is, open source dus. Deze zomer moeten de programma's beschikbaar zijn. Microsoft werkt al met verschillende bedrijven samen aan pilots voor komende verkiezingen. 

Versleuteling bestanden

Het systeem werkt met een bepaalde wijze van versleuteling van bestanden. De zogenaamde homomorfe encryptie heeft de mogelijkheid om berekeningen uit te voeren op versleutelde data, zonder dat eerst decryptie hoeft plaats te vinden. Ook het resultaat van de berekening blijft versleuteld. Dat betekent dat de data te verwerken is door partijen, zonder dat die partijen inzage hebben in de inhoud.

Softwarepakket voor campagnes

Ook heeft het bedrijf uit Redmond een zakelijke variant van Microsoft 365 aangekondigd speciaal voor politieke partijen en campagnes. Het zakelijke software-abonnement gaat Microsoft 365 for Campaigns heten. Campagnes kunnen met behulp van dit pakket de beveiliging van hun werkzaamheden beter regelen. Politieke campagnes en partijen hebben vaak te maken met grote hoeveelheden persoonlijke data van bijvoorbeeld kiezers en leden.

In het pakket van Microsoft 365 zit Windows 10, Office 365 en aanvullende beveiligingsdiensten. Met het aanbod van het campagne-pakket speelt het bedrijf in op toenemende zorgen wereldwijd over beïnvloeding van verkiezingen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.