Smartphonebril toont hoe gevaarlijk gsm'en achter stuur kan zijn

iStock
Responsible Young Drivers heeft in Leuven de smartphonebril geïntroduceerd. Deze nieuwe toepassing simuleert de gevaren van afleiding door het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden met de auto of de fiets. De smartphonebril werd ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt weldra gebruikt om vooral jongeren te wijzen op verantwoord rijgedrag.

Afleiding door gebruik van een smartphone is de snelst stijgende oorzaak van verkeersongevallen. "Vooral jonge bestuurders zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van zo'n rijgedrag", stelt Responsible Young Drivers. De smartphonebril moet bestuurders daar op een positieve manier attent op maken. "We zijn de eerste in Europa die de gevolgen van afleiding met deze tool simuleren."

De smartphonebril beschikt over gebogen lenzen met vloeibare kristallen die een gezichtsveld van 180 graden mogelijk maken. Daardoor kunnen de gevolgen van verschillende soorten afleiding in het verkeer optimaal gesimuleerd worden. Responsible Young Drivers bestuurt de bril met een mobiele app.

Parcours
Tijdens vormingen op scholen en sensibiliseringsacties in bedrijven moeten deelnemers een parcours afleggen. De eerste keer doen ze dat zonder manipulatie. Een tweede keer simuleert de bril de effecten van afgeleid rijden. Op die interactieve manier ondervinden bestuurders de gevaren die daarmee gepaard gaan.

Responsible Young Drivers lanceerde eerder de promille- en de marihuanabril om de effecten van alcohol en marihuana op het gezichtsveld te simuleren. De smartphonebril werd ontwikkeld door het Amerikaanse echtpaar Deb Kusmec en Michael Aguilar.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Ik stel voor om beide duimen te breken bij vaststelling door bevoegde diensten, dan kunnen de verslaafden enkele weken nadenken over hun gedrag.

 • jo vandenberghe

  Er is maar één middel om die potentiele moordenaars te behoeden van ongelukken en dat is het vernietigen van het toestel,simpel met een kleine hamer erop!

 • Marc Statham

  Verbied onmiddelijk bellen en sms-en achter het stuur en zet er boetes van 1000 euro op, is dat nu zo moeilijk.

 • Maria de swert

  Zondag nog gezien , juist naast ons , kwamen van Luxemburg staat er iemand naast ons in de file en was bezig met zijn telefoon , zeg ik nog , zie seffens zit hij ergens tegen en wat gebeurt er 20m verder …. juist , een lichte aanrijding met voorganger . En bij de jeugdige fietsers is juist hetzelfde , ik dacht dat je niet met één hand mocht sturen ! Ik geloof dat 8/10 mensen zwaar verslaafd zijn tegen het ziekelijke af !!!

 • Luc Cuypers

  Ik kén er die alleen bellen achter het stuur , als ze niét rijden werkt hun gsm precies ook niet !