Smartphone zal je autosleutel vervangen "binnen drie à vijf jaar"

Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.
In de komende drie tot vijf jaar jaar zal de mobiele telefoon de rol van de autosleutel overnemen. Dat voorspelt de Duitse verzekeraar Allianz, de grootste verzekeringsonderneming in Europa. Het bedrijf waarschuwt voor de gevaren en wil een uniforme veiligheidsstandaard opzetten voor mobiele telefoons die gebruikt worden om een auto te openen en te starten. 

Je smartphone gebruiken in plaats van je autosleutel: het kan al. Het Duitse luxemerk Mercedes biedt bijvoorbeeld vandaag al zo'n optie aan. Daarmee kunnen gebruikers de auto ontgrendelen en de motor starten met behulp van een "virtuele sleutel" op hun mobiele telefoon. In de komende jaren zal het gebruik enkel nog toenemen, volgens Allianz. "We denken dat dit binnen drie à vijf jaar breed aangeboden zal worden", beaamt Christoph Lauterwasser, hoofd van het Allianz center voor technologie. 

Om ervoor te zorgen dat autodieven niet kunnen profiteren van die overgang, vraagt de verzekeraar nu om de beveiligingsvereisten te standaardiseren. Allianz roept op om het kopiëren van de virtuele sleutel te verbieden, waarbij enkel de eigenaar toelating zou mogen geven voor een mobiele telefoon voor het ontgrendelen van wagens. Net zoals een fysieke sleutel, is er dan ook maar één virtuele sleutel.

De verbinding tussen een smartphone en een auto moet daarnaast sterk versleuteld worden en het systeem zou moeten kunnen aangeven wie met een wagen reed en wanneer, aldus de verzekeraar.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Ik zie er het nut niet van in. Zoals men hier al eerder zei: In de gietende regen op uw phone liggen prutsen of net met een platte batterij zitten. Bij diefstal van de smartphone ben je dan waarschijnlijk ook uw auto kwijt.

 • Elise Van Damme

  Dan een virus in uwe slimme foon en je staat daar in de regen voor gesloten portier.

 • Febe Chapin

  Is al zo bij Tesla.

 • Bjorn Eeckhout

  Nee bedankt!!!! Laat mij maar rondtuffen met mijn Megane waar de ontvanger van mijn infrarood ontvangtoestel is afgekoppeld!! Bij mij zullen hackers dus NIET kunnen starten zonder sleutel!!! Akkoord, mijn bakje werkt niet maar zolang ik mijn sleutel in het slot steek kan ik in mijne broembroem, dus al die moderne electronica in een wagen?? Hoeft niet, en zal trouwens ALTIJD het zwakke punt van een wagen blijven!!!!

 • Evelin Arndt

  Met hun belachelijke ideetjes ook altijd.