Slimme speaker in huis? Dit kan je er allemaal mee doen

De Google Home
EPA De Google Home
Met slimme speakers van Google, Amazon en een aantal audiomerken breng je de kracht van artificiële intelligentie (AI) naar je woonkamer. Veel trendwatchers schatten dat  ze echt op doorbreken staan, als ze tenminste de kinderschoenen weten ontgroeien. We gingen even na wat je er nu al mee kan doen.

Google HomeAmazon Echo en Apple HomePod kruipen stilaan de woning binnen bij early adopters (letterlijk: een vroege aanvaarder, nvdr) van nieuwe technologie, maar van een verovering kunnen we voorlopig nog niet spreken. De groei van de markt is nog traag, en dé toepassing die het nut van artificiële intelligentie in huis duidelijk maakt is volgens velen eigenlijk nog niet gevonden. Dit kan je wél al mee doen.

Muziek afspelen

Niet voor niets heten de genoemde toestellen ‘smart speakers’, want eigenlijk zijn het klassieke luidsprekers, met een paar ingebouwde microfoons en een antenne om ze draadloos te verbinden met het internet, waar ze toegang krijgen tot het achterliggende AI-systeem. Wil je Crazy in Love van Beyoncé nog eens horen? Dan moet je zelf niet meer op zoek, maar diept je slimme speaker het voor je op uit Spotify of iTunes. Het is ook om die reden dat een aantal bekende audiomerken, waaronder Sonos, Bose en Harman Kardon, de systemen van Google of Amazon (of beide) in een paar van hun losstaande speakers inbouwden.

(lees verder onder de foto)

De Google Home.
Google De Google Home.

Info opzoeken

Een slimme speaker is ook handig als je iets simpels wil weten, zoals hoe laat het is of wat de weersverwachting van de dag is. In plaats van dat te gaan intikken op je smartphone, kan je het gewoon luidop vragen. 

Je ‘smart home’ aansturen

En dan komen we bij de echt boeiende toepassingen. Je kan je slimme speaker namelijk ook ‘hub’ (centrale aansturing) van je hele ‘smart home’-systeem maken. Interessant als je nu al gebruik maakt van een slimme deurbel, slimme lampen, een slimme thermostaat... Heb je een tv met Android als besturingssysteem? Dan kan je er een ChromeCast op aansluiten en aan Google’s Assistant, Amazons Alexa of Apple’s Siri gewoon vragen om je favoriete Netflix-serie op te zetten.

Meenemen onderweg

De slimme assistenten blijven ook niet noodzakelijk beperkt tot je woning. Google Assistant en Apple Siri zitten immers ook op je smartphone, en reizen dus letterlijk met je mee. De autofabrikanten bereiden zich ook al stilletjesaan voor op de AI-revolutie; velen hebben Google Assistant of Amazon Alexa al voorzien in het boordsysteem van hun nieuwe modellen.

Beterschap beloofd

We gaan er ook niet om liegen: wat je momenteel met de slimme speakers kan doen is nog wat onbeduidend of basic, maar je moet je natuurlijk wel realiseren dat de technologie nog in volle ontwikkeling is op dit moment. Zo hebben de kistjes het nog altijd moeilijk om te begrijpen wat je precies zegt, en ook hun zelflerende capaciteiten kunnen zeker nog beter. Goed om te weten is dat Google en Amazon achter de schermen aan véél krachtigere AI aan het sleutelen zijn, die niet aanspreekbaar is vanaf de kistjes in huis. En naarmate die experimentele technologie beter wordt, zal ook de afgeleide kunstmatige intelligentie achter je slimme speakers nog veel meer aan kwaliteit winnen.

Dit zijn de 3 ‘toppers’ onder de slimme speakers

Apple HomePod (€ 315)

Amazon Echo Plus (2de generatie) (€ 170,95)

Google Home (€ 79)

(lees verder onder de foto)

Apple HomePod
Apple Apple HomePod

Lees ook:

Bluetoothspeakers tot 200 euro: acht populaire speakers op een rij

Op zoek naar sublieme sound? Dit zijn de beste Bluetooth-oortjes

Dit zijn de 5 beste fitnesstrackers
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Bouduin

  Ooit zal zo'n slimme speaker ongetwijfeld zoiets als een algemene afstandbediening zijn voor van alles en nog wat. Iets waar we ons van lichtelijk geamuseerd of verbaasd van afvragen hoe we het deden voordat het bestond. Zoals we ons nu niet meer kunnen voorstellen hoe het was om uit de zetel te komen om de tv van zender te veranderen? Dus prima vooruitzicht, maar even zo goed gaan we dood.

 • ruud van rooy

  Leon mede werker van Microsoft misschien, praat maar eens op je pc met iemand over onderhoud of gezondheid wedden dat je binnen de kortste keren je email box vol zit met reclame over die onderwerpen wordt niet megeluistert hallo

 • Leon Van der Neffe

  ruud van rooy flauwekul! Er wordt idd geluisterd naar de commando's van gebruikers en dit om de systemen te perfectioneren. Er wordt echter NIET naar gesprekken geluisterd, diegenen die luisteren krijgen ook enkel maar de audio te horen zonder te weten om wie het gaat of welk op adres en ganse conversaties worden NIET beluisterd. Enkel alles wat na het 'ok google' commando komt wordt geanalyseerd!

 • ruud van rooy

  Ja Jan De Borger onder het nom gemakkelijk kan je thuis nergens meer over praten of ze hebben het gehoord van privacy blijft er dan niets meer over

 • kevin vandermeren

  Het is een geweldig systeem ookal is het nog niet zo uitgebreid als in Amerika. Zodra routines worden geïntegreerd in de Nederlandstalige Google Assistent is the sky the limit maar op dit moment is er al integratie met If This Then That. Onze Google speakers worden bijzonder goed benut in huis alleszins.