Slim verkeersbord zet bellende automobilist voor schut

Norfolk City Council
Automobilisten die tijdens het rijden niet handsfree bellen, krijgen te maken met een nieuw verkeersbord waarmee ze voor schut worden gezet. In de Britse stad Norfolk loopt op dit moment een proef die mogelijk wereldwijd navolging krijgt.

Het systeem vangt signalen op van mobiele telefoons van automobilisten wanneer die bellen, maar ook wanneer ze sms'en of online browsen. De borden tonen een symbool van een mobiele telefoon met een streep door, om bestuurders eraan te herinneren hun telefoons niet te gebruiken tijdens het rijden. Het systeem kan 2G-, 3G- en 4G-telefoonsignalen oppikken.

Het systeem is een soort digitale schandpaal doordat ook andere zien dat in de auto voor hen een mobiele telefoon wordt gebruikt tijdens het rijden. Momenteel worden drie systemen getest in Norwich, en als de test slaagt, worden de borden mogelijk wereldwijd geïntroduceerd. Landen als Argentinië, Slovenië en Nieuw-Zeeland hebben al interesse getoond. De technologie kan de auto's niet registreren of boetes uitdelen. Ook kunnen de apparaten niet detecteren of de bestuurder zit te bellen of een passagier.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Kunnen ze daar ook niet direct een zware verkeersboete aan koppelen, net als bij een overdreven snelheid.

 • Yvan Lissens

  In mijn vorige wagen zat een volledige handsfree kit, met simkaart in de autoradio. Toch vond ik het even afleidend als bellen met de telefoon in de hand. Bij de huidige auto heb ik de kit achterwege gelaten en zit mijn smartphone in de kofferbak. Ik wil geen mensenleven op mijn geweten omdat ik zo nodig zou willen sms-en of bellen.

 • Benny Deridder

  En koppel er gelijk aan boete aan. Alleen wanneer de geldbeugel wordt geraakt, is een mens bereid er (tegen zijn zin) iets aan te doen.

 • Lucynda van der Does

  Werkt dat ook als ik alleen berichten of watsappjes krijg maar mijn telefoon gewoon in mijn tas zit???? Of echt alleen op een "zendende" telefoon???

 • Jef Pauwels

  Mensen kijken nog niet naar de gewone borden, denk je dat ze zich iets gaan aantrekken van dit ?