San Francisco remt robots af: "Trottoirs zijn voor mensen"

Het bedrijf Marble uit San Francisco bezorgt maaltijden met 'buurtrobots '.
Screenshot YouTube Het bedrijf Marble uit San Francisco bezorgt maaltijden met 'buurtrobots '.
San Francisco, de technologiehoofdstad van de wereld, neemt maatregelen tegen onbemande robots die pakketjes en maaltijden bezorgen. 

De karretjes mogen alleen in rustige delen van de stad rondrijden. Bedrijven die er mee aan de slag willen, moeten eerst een vergunning krijgen. En ze mogen de robots alleen gebruiken om de technologie te testen, niet om echt mee te bezorgen.

San Francisco ligt in de Silicon Valley, het belangrijkste technologiegebied ter wereld. In de stad en zijn voorsteden zijn bedrijven als Google, Apple, Facebook, Intel, Netflix, Tesla, Uber, eBay, PayPal, LinkedIn en Twitter gevestigd.

'Vriendelijke buurtrobots'

Sommige technologiebedrijven werken bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto's, anderen proberen pakketten te laten bezorgen door robots in plaats van koeriers. Zo zegt een bedrijf als Marble 'vriendelijke buurtrobots' te ontwikkelen. Die gebruiken sensoren om de omgeving te zien en uit te wijken voor honden, kinderen, voetgangers, daklozen en straatmuzikanten.

Buurtgroepen geloven daar niet in, ze zijn bang voor de veiligheid van voetgangers. Ze krijgen steun van schepen Norman Yee, die zegt dat"trottoirs voor mensen en niet voor robots" zijn.

De bedrijven waren tegen een verbod. Zij zijn bang dat dit slecht zou zijn voor innovatie.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Conny Van den Bosch

    Maar nee Werner, de mens gaat gewoon thuis blijven terwijl de robot gaat werken en winkelen.

  • heiko werner

    Voetpad, fietspad, robot pad, straat, ik denk dat wij de huizen smaller moet maaken en de verticalsleeping invoeren moeten.