San Francisco en Los Angeles klagen omstreden taxidienst aan

REUTERS
De omstreden taxidienst Uber krijgt steeds meer tegenwind te verwerken. Autoriteiten in Californië klagen Uber aan omdat het zijn bestuurders onvoldoende screent en klanten illegale supplementen aanrekent.

San Francisco en Los Angeles slepen Uber voor de rechter omdat het bedrijf valse informatie gaf over de kwaliteit van achtergrondchecks die het uitvoert bij zijn chauffeurs en voor het illegale aanrekenen van tarieven voor het bedienen van luchthavens, terwijl Uber helemaal geen contracten met die luchthavens heeft.

Uber houdt er twijfelachtige praktijken op na zoals een "safe ride fee" (tarief voor een veilige rit) van 1 dollar en een "airport fee toll" (luchthaventaks) van 4 dollar, terwijl er geen enkel akkoord met de luchthavens is en die 4 dollar gewoon in de zak van de chauffeur zou verdwijnen.

De klachten in Californië zijn de voorlopig laatste in een hele reeks die de druk op de jonge onderneming opvoeren. Dinsdag nog sprak een rechter in Madrid een verbod uit op de diensten van Uber in heel Spanje. Een dag eerder kreeg de dienst Uber Pop in Nederland nog een verbod opgelegd. Reden is in beide gevallen het ontbreken van een licentie voor personenvervoer.

Ook de Brusselse taxisector eist concrete maatregelen tegen Uber.