Samsung stelt Galaxy Note 9 voor: stuk duurder, maar zonder explosiegevaar

Technologiewebsite Tweakers reisde naar New York om de eerste indrukken op te doen met de nieuwe Note 9.
Chris Broesder Technologiewebsite Tweakers reisde naar New York om de eerste indrukken op te doen met de nieuwe Note 9.
De belangrijkste telefoons van Samsung worden op twee momenten in het jaar gepresenteerd. Natuurlijk is er de ontzettend populaire S-serie rond het begin van de lente, maar in de zomer is het tijd voor het toptoestel met pennetje: de Note. Technologiewebsite Tweakers reisde naar New York om de eerste indrukken op te doen met de nieuwe Note 9.

De Note 7 was twee jaar geleden uitgebreid in het nieuws. De telefoon had de neiging om te exploderen. Alle toestellen werden teruggeroepen en dat heeft Samsung bakken met geld gekost, maar die heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf gelukkig. Vorig jaar bracht de fabrikant de Note 8 uit, nadat Samsung uitgebreid had uitgelegd waarom het nooit meer zou misgaan. Dat toestel bleek geen problemen te hebben en sindsdien lijkt alles weer terug bij het oude.

Voor Samsung is het nieuwe toestel van groot belang. De Zuid-Koreanen zijn nog de grootste smartphonemaker ter wereld, maar de voorsprong slinkt. Vooral Huawei is in opmars. De Chinezen hebben dit jaar de tweede plek op de wereldranglijst veroverd, voor Apple. Dat komt dit najaar met de opvolgers van de iPhone 8, 8 Plus en X, die moeten concurreren met de Galaxy Note 9.

(lees verder onder de foto)

Chris Broesder

Stuk duurder

De Note 9 lijkt bijzonder veel op de Note 8, maar is wat vierkanter dan de Galaxy S9-serie en heeft een iets groter scherm dan de S9+. Met een adviesprijs van 999 euro voor de goedkoopste versie is hij alleen wel een stuk duurder. Wat krijg je daarvoor terug?

Allereerst natuurlijk de styluspen. Deze is bovendien geavanceerder dan de zogenaamde S Pen die bij de Note 8 zat, want hij heeft een bluetoothverbinding met het toestel. Daardoor kun je de pen bijvoorbeeld gebruiken om op afstand een foto te maken. Zet het toestel ergens neer, druk op de S Pen-knop en je opent de camera. Met een tweede druk op de knop kun je bijvoorbeeld een selfie maken. Dat werkt een stuk handiger dan het toestel vasthouden en de sluiterknop vinden. Ook kun je het pennetje gebruiken om door presentaties of foto’s te bladeren en werkt hij als afstandsbediening bij YouTubevideo’s.

Vergelijk hier de prijzen van de Samsung Galaxy Note 8 en 9

(lees verder onder de foto)

De styluspen.
Chris Broesder De styluspen.

Desktop

Een andere nieuwigheid is dat je de Note 9 met een DeX-dockingstation kunt gebruiken als een soort pc, zonder dat je daarvoor zoals voorheen een standaard met ventilator nodig hebt. Doordat de Note 9 watergekoeld is, kun je hem via een hdmi-verloopstuk aan je monitor of tv koppelen. Je krijgt dan een Windowsachtige omgeving voorgeschoteld, waarbij je verschillende apps naast elkaar kunt gebruiken. Dit werkte prima in de previewsessie bij Samsung. Door diezelfde waterkoeling, zou het nieuwe Samsungtoestel ook een soepelere game-ervaring moeten geven, iets wat we nog niet uitgebreid hebben kunnen testen. 

(lees verder onder de foto)

De belangrijkste telefoons van Samsung worden op twee momenten in het jaar gepresenteerd.
Chris Broesder De belangrijkste telefoons van Samsung worden op twee momenten in het jaar gepresenteerd.

De accu van de Note 9 heeft een flinke upgrade gehad, waardoor we er vrijwel zeker van zijn dat hij het langer uithoudt dan de Galaxy Note 8 of de S9+. Een andere verbetering ten opzichte van de vorige Note is dat de vingerafdrukscanner nu onder de camera zit en in het midden, waar hij veel makkelijker te bereiken is.

(lees verder onder de foto)

Chris Broesder

Blauwe lucht

De camera is gelijk aan die van de Galaxy S9+, waardoor je kunt inzoomen en portretten met achtergrondonscherpte kunt maken, zoals bijvoorbeeld met een spiegelreflexcamera. De scèneherkenning is wel nieuw. Zo ‘ziet’ de Note 9 het als je een foto maakt met een blauwe lucht en maakt die bijvoorbeeld net wat uitbundiger blauw.

(lees verder onder de foto)

 De Note 9 is op een aantal punten goed verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.
Chris Broesder De Note 9 is op een aantal punten goed verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.

De Note 9 is op een aantal punten goed verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, maar die toestellen zijn inmiddels wel een stuk goedkoper dan de Note 9. De prijs is met 999 euro voor de versie met 128 GB opslag en maar liefst 1.249 euro voor de 512 GB-versie dan ook hoog, maar de nieuwe pendragende Samsung-smartphone heeft voor het specifieke publiek dat de Note waardeert absoluut meerwaarde, al is het voor de meeste mensen veel geld om neer te tellen voor met name het pennetje met bluetooth, extra accuduur, een pc-modus en meer opslagcapaciteit.

(lees verder onder de foto)

Chris Broesder
Chris Broesder

Lees ook: 

Galaxy Note 9 preview

Strijd der slimme speakers: Apple HomePod vs. Google Home Max

Games mogen in Duitsland nazisymboliek weergeven
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Wouters

  Het is een onmiskenbaar Samsung concept. Steve Jobs zei dat een pennetje nooit nog nodig ging zijn. Niet op een telefoon en niet op een tablet. Goh zo ook dat de ideale grootte van een smartphone scherm 3,5" is. Hij heeft op al deze punten ongelijk gekregen. Pennetjes hebben een duidelijke markt en de standaard grootte van een smartphone scherm is nu 5,5".

 • Patrick Coulier

  @Je vergeet duidelijk dat Apple nog altijd de eerste was met een echte smartphone de naam waardig en poogt hier de geschiedenis te herschrijven door selectief geheugenverlies : Samesong werd meerdere keren veroordeeld voor het vlekkeloos copieren van Apple ;-) En de objectieve benchmarkcijfers liegen er OOK niet om hoor LOL Probeer maar eens je Samesong-rommeltje up te daten binnen een paar jaar...

 • Louis Bouduin

  Lijkt wel een bedreiging: betaal zoveel meer of het ding ontploft. Nu nog wachten op de dag dat mensen door hun smartphone voldoende verstand krijgen om daar niet meer zo veel te willen voor betalen.

 • vangeel guido

  En toch ga ik voor de duurste.Dat pennetje bevalt me .

 • cristina feliz de rodriguez

  @patrick coullier, het is er aan te zien dat je niets van smartphones kent. De Note 8 en de Google Pixel XL zijn zelfs al beter dan de iPhone X (wordt alsook bevestigd door alle reviewers), dan ga ik zwijgen over de Note 9. Bij Apple betaalt men enkel omwille van het merk en hun begrensde software. Samsung is altijd eerst geweest met bepaalde zaken en wordt telkens geïmiteerd door Apple.