Samsung presenteert langverwachte Galaxy S10 en pakt uit met plooibare smartphone Galaxy Fold

Samsung Galaxy S10.
RV Samsung Galaxy S10.
Samsung heeft maar liefst vijf nieuwe smartphones losgelaten op de wereld, waaronder het kersverse vlaggenschip Galaxy S10. Ook de Galaxy Fold, Samsungs eerste plooibare smartphone, werd officieel voorgesteld. Hieronder alles wat je moet weten.

Marketingdirecteur Justin Denison bijt meteen de spits af met de Samsung Galaxy Fold, de plooibare telefoon. Het toestel meet slechts 4,6 inch (11,6 cm) in gesloten toestand en vouwt open tot een volledige schermdiagonaal van 7,3 inch (18,5 cm). 

Dat maakt het perfect voor nagenoeg elke situatie, aldus Denison. Gesloten past het in de palm van je hand, opengevouwen is het perfect om filmpjes te bekijken in topkwaliteit of om te multitasken. “Kijk een filmpje over Hawaï, stuur een bericht naar een vriend en boek een reis tegelijkertijd”, klinkt het. 

AP

Het toestel komt met maar liefst zes camera’s: drie aan de achterkant, twee ‘vanbinnen’ en één aan de voorkant. De vingerafdrukscanner zit aan de zijkant van het toestel. 

Tijdens een demo worden de pluspunten van de plooibare smartphone in de verf gezet. Zo is het mogelijk om naadloos over te gaan van gevouwen naar open toestand, zonder de apps te sluiten. Ook kunnen er op het grote scherm tot drie apps tegelijkertijd gebruikt worden. 

De Galaxy Fold komt in vier kleurtjes op de markt: zwart, zilver, groen en blauw. Vanaf 26 april is de smartphone in de VS verkrijgbaar, voor de pittige adviesprijs van 1.980 dollar, oftewel 1.745 euro. Het is niet duidelijk of dat ook in ons land het geval zal zijn. Het Belgische persbericht verklapt enkel dat het toestel hier beschikbaar wordt vanaf het derde kwartaal van 2019.

Samsung Galaxy Fold met het scharnier aan de achterkant.
Samsung Samsung Galaxy Fold met het scharnier aan de achterkant.

Samsung Galaxy S10 en S10+

Daarna is het de beurt aan de Samsung Galaxy S10 en zijn grote broer, de Samsung Galaxy S10+. Het grootste verschil tussen beide is het formaat: de S10 is 6,1 inch (15,5 cm) groot, de S10+ klokt af op 6,4 inch (16,2 cm). 

Zoals verwacht worden beide toestellen uitgerust met een vingerafdrukscanner die in het amoledscherm zit verwerkt. Het gaat niet om een optische scanner, maar om een ultrasonische. Concreet: zo’n scanner werkt ook met een nat scherm. Samsung beweert dat het ook veiliger en sneller is dan meeste andere scanners op de markt. 

De smartphones moeten uitblinken in fotografie, zo klinkt het ook. De Samsung Galaxy S10 krijgt één selfiecamera (10 MP) aan de voorkant en drie camera’s aan de achterkant (wide lens van 12 MP, ultra-wide lens van 16 MP en telelens van 12 MP). 

De Samsung Galaxy S10+ krijgt er nog een extra selfiecamera (8 MP) bij. En daar blijft het niet bij. De grotere telefoon krijgt ook een betere batterij, van 4.100 mAh, terwijl de S10 het op 3.400 mAh houdt. 

Nog iets waar de Samsung Galaxy S10+ de grootste in is: het toestel wordt beschikbaar in een model met maar liefst 1 terabyte aan opslagruimte. Dat kan bovendien nog uitgebreid worden tot 1,5 terabyte - meer opslagruimte dan sommige laptops. 

Ook bijzonder is Wireless PowerShare, de bilaterale draadloze oplaadfunctie die zowel de Samsung Galaxy S10 en S10+ meekrijgen. De smartphones kunnen andere (compatibele) toestellen draadloos opladen. Daarvoor moet je wel manueel de functie op de smartphone inschakelen. Opvallend: tijdens de demo op het podium liet de functie het even afweten.

RV

De Galaxy S10 en Galaxy S10+ zijn vanaf 8 maart beschikbaar. De Galaxy S10 krijgt een adviesprijs vanaf 899 euro mee. Daarvoor krijg je sowieso 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte. Voor de variant met 512 GB opslagruimte zal je wellicht wat dieper in de buidel moeten tasten. 

Voor de S10+ betaal je vanaf 999 euro. Het toestel zal te verkrijgen zijn in meerdere varianten. Je kiest tussen 8 GB of 12 GB RAM en 128 GB, 512 GB of 1 TB opslagruimte. 

Samsung

Samsung Galaxy S10e

Een goedkopere versie, de Samsung Galaxy S10e, moet “al het essentiële” bieden, maar dan tegen een iets zachter prijsje. Het toestel is om te beginnen kleiner, met een schermdiagonaal van 5,8 inch (14,7 cm). Het heeft slechts drie camera’s in totaal: één selfiecamera (10 MP) en twee camera’s achteraan (ultra-wide 16 MP en wide 12 MP). Daarnaast beschikt het over een batterij van 3.100 mAh.

De Galaxy S10e is eveneens vanaf 8 maart verkrijgbaar en zal vanaf 749 euro kosten. Je kan kiezen voor 6 GB of 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte. 

Samsung Galaxy S10 5G

Samsung stelt ook de Galaxy S10 5G voor: een smartphone die compatibel is met 5G, de nieuwe standaard voor supersnel internet.

Het toestel ziet er op eerste zicht uit als de S10+, maar dan nog groter. De S10 5G krijgt een schermdiagonaal van 6,7 inch en een gigantische batterij van 4.500 mAh. “Het grootste scherm en grootste batterij ooit op een Galaxy S”, luidt het. Het toestel zou zelfs een nieuwe, sterkere oplader van 25 watt nodig hebben. 

Er is nog geen concrete lanceerdatum of adviesprijs bekend. 

REUTERS

Wearables

Naast de smartphones, onthult Samsung ook een nieuw gamma aan wearables. Allereerst de Galaxy Watch Active, de nieuwe smartwatch van de techreus. De smartwatch houdt niet enkel je fysieke prestaties bij, maar ook je slaapkwaliteit en stressniveau. Met slimme horloge kan je verder ook bellen en berichten versturen, en de smartwatch is compatibel met zowel Android-smartphones als iPhones. De Samsung Galaxy Watch komt op de markt vanaf 15 maart voor een adviesprijs van 249,99 euro

De Galaxy Watch Active, de Galaxy Fit en de Galaxy Buds.
Samsung De Galaxy Watch Active, de Galaxy Fit en de Galaxy Buds.

De Galaxy Fit en Galaxy Fit e zijn de nieuwe fitnesstrackers, specifiek ontwikkeld om je fitnessdoelen te monitoren. Net zoals de Galaxy Watch Active, meten beide trackers automatisch je sportactiviteiten, je slaap en je stressniveau. 

De Galaxy Fit is beschikbaar vanaf eind april voor een adviesprijs van 99,99 euro. De Galaxy Fit e is vanaf half april verkrijgbaar en kost 39,99 euro.

De Galaxy Buds tot slot vormen Samsungs antwoord op de draadloze oortjes van Apple. Met de oordopjes kan je zes uur lang naar muziek luisteren, en vijf uur bellen. Volgens Samsung laden ze in een kwartiertje voldoende op om het weer ruim anderhalf uur uit te houden. Zoals hierboven vermeld kan je ze overigens ook draadloos opladen met een Galaxy S10. 

De Galaxy Buds zijn vanaf 29 maart beschikbaar voor een adviesprijs van 149,99 euro

Galaxy Buds die aan het opladen zijn op een Samsung Galaxy S10.
AFP Galaxy Buds die aan het opladen zijn op een Samsung Galaxy S10.

Tip: Bekijk nu al de prijzen van de Samsung Galaxy S10 op Tweaker.be.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nils De Vriendt

  Dit wil ik hebben, wat een unieke telefoon!

 • Jan Hendrickx

  apple kan weer panikeren en gaan kopiëren...as usual :-)

 • Pieter Craeninx

  Weer massaal Apple gekopieerd met de watch faces, AirPods, etc. Het is werkelijk niet te geloven, zelfs hun marketing foto’s zijn van Apple overgenomen...

 • Erwin Gielen

  Het is niet het eerste plooibaar scherm wat ik zie, maar ik heb er nog geen gezien die geen dode zone (lees scharnier) in het midden had. Dit is technologie die bij mijn weten niemand eerder in een serieproductietoestel getoond heeft. Al vind ik het veel te duur. En zoals Maxim De Grootte opmerkt: dit is absoluut geen copie werk.

 • aaron aerts

  veel te groot. Lijkt op een Nintendo DS. En dan meteen lijkt deze generatie de doelgroep te zijn.