Samsung demonstreert prototype van eerste plooibare telefoon

Het prototype van Samsungs plooibare telefoon.
RV Het prototype van Samsungs plooibare telefoon.
Samsung bood vandaag een blik op hun allereerste smartphone met een vouwbaar scherm. Voorlopig gaat het enkel om een prototype, pas in “de komende maanden” gaat het scherm in productie. Het toestel werd heel kort getoond tijdens de Samsung Developer Conference 2018 in San Francisco, waar de Zuid-Koreaanse techreus onder andere ook nieuws over de virtuele assistent Bixby onthulde.

Het toestel werd niet alleen in een flashy video getoond, maar ook al kort gedemonstreerd op het podium door topman Justin Denision, die het toestel nonchalant uit zijn binnenzak haalde. Het plooibare scherm zorgt ervoor dat de smartphone opgevouwen kan worden, en toch kan uitpakken met een naadloos, groot scherm. In uitgevouwen toestand heeft het toestel een schermdiagonaal van 7,3 inch (18,5 centimeter). “Wanneer het open is, is het een tablet die de ervaring biedt van een groot scherm. Wanneer je het sluit, is het telefoon die in je broekzak past”, aldus Denision.

Samsung noemt het plooischerm zijn “Infinity Flex Display”. “Het combineert het beste van twee werelden: een compacte smartphone die je kunt uitvouwen tot een groot display”, klinkt het promopraatje. “Je mobiele ervaring past zich naadloos aan het veranderende scherm aan en tegelijkertijd kun je ook nog eens drie actieve apps open hebben.”

Veel wil Samsung duidelijk nog niet kwijt over de innovatie. De lichten werden tijdens de demonstratie gedimd en de totale demo duurde minder dan een minuutje. Ook over de prijs en de datum waarop het in de winkel zal liggen, zijn er geen details bekendgemaakt. Wel zal het toestel in “de komende maanden” in productie gaan, wat doet vermoeden dat het in 2019 op de markt komt.

Samsung is niet de enige die aan een plooibare telefoon werkt. Vorige week dook al een werkende opvouwbare telefoon op van de onbekende Chinese producent Royole.

Bixby

Op de tweedaagse conferentie had Samsung het verder ook over virtuele assistent Bixby, die het moet opnemen tegen concurrenten als Google Assistant en Alexa van Amazon. Zo zal Bixby in de nabije toekomst meer talen ondersteunen en komt de assistent ook naar de smart-tv’s van Samsung. Eerder was Bixby enkel te gebruiken op de mobiele toestellen.

Ook sleutelt Samsung aan de interface die het in zijn Android-toestellen verwerkt. Die interface wordt eenvoudiger en de techgigant belooft de eigen apps, zoals de Klok-app, makkelijker te maken in gebruik. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Laetitia Dubois

  Het volgende stap in communicatie technologie, wij beleven nu een belangrijke evolutie. Het eerste stap was de gsm, dan de grote schermen met multimedia en nu de plooibare die veelzijdige schermen uitbreidingen zullen toelaten. Volgende zal 3d of holografie zijn. Er zullen altijd mensen zijn om te zagen en te klagen maar dit is echt baanbrekend en de toekomst aan onze deur.

 • Marc Wouters

  Ja Jan jom, ge moet eens kijken wat jij nu allemaal hebt en vergelijk dat eens met wat mensen in de jaren 50 hadden. Er wordt niemand iets aangesmeerd. Je kan ervoor kiezen om te leven zoals in de jaren 50. Toegegeven, dat zou de mensen niet per sé ongelukkig maken. Alleen in de jaren 70 zou ik niet willen leven. Ik ben dan geboren en als klein kind vond ik alles lelijk en vond de pijpen van de broeken veel te breed. Bleek achteraf dat ik gewoon gelijk had.

 • Jan Hendrickx

  en binnen 5 jaar kan apple dit weer overnemen en zeggen dat ze inovatief zijn :D

 • Patrick Weyers

  Prachtige innovatie. Nu nog een jaartje of 2-3 wachten tot de kinderziektes er uit zijn en de prijs betaalbaar is geworden.

 • Mateo Buysse

  Ziet er beter uit dan ik dacht. Ben wel benieuwt eerst of dat scherm problemen krijgt na een tijdje.