Rusland bedreigt Facebook opnieuw met blokkade

AFP
Rusland bedreigt Facebook opnieuw met een blokkade. De Russische toezichthouder wil onderzoeken of de site zich wel houdt aan de Russische wet. In september had Rusland ook al gedreigd met een verbod vanaf 1 januari.

Rusland eist dat de gegevens over Russische gebruikers worden opgeslagen op servers in Rusland. Officieel moet dat de privacy van Russen beschermen, maar critici zien het als een poging om mensen op sociale media te muilkorven. Rusland blokkeerde eerder al LinkedIn, een dochter van Microsoft.

Na hoorzitting

Het dreigement van Rusland komt een paar dagen na een hoorzitting met Facebook in de Amerikaanse senaat. Daarin vertelden Facebook en andere sociale media over Russische pogingen om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden in de afgelopen presidentsverkiezingen. Rusland zou onrust hebben willen stoken. Facebook heeft ongeveer 80.000 verdachte berichten gevonden, die mogelijk door 126 miljoen Amerikanen zijn gezien.

Volgens een Republikeinse senator regelde Rusland via Facebook ook protesten. Zo kregen extreemrechtse mensen vorig jaar een oproep van de groep 'Heart of Texas' om te demonstreren bij een moskee in Houston. De groep 'United Muslims of America' riep moslims juist op om op hetzelfde moment naar dezelfde plek te komen. Beide groepen waren waarschijnlijk Russische verzinsels. Toch kwamen tientallen mensen opdagen om voor de moskee naar elkaar te schreeuwen. Dat kostte Rusland slechts 200 dollar aan advertenties op Facebook.

Voorbeelden van 'fake news'-advertenties die tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne opdoken.
REUTERS Voorbeelden van 'fake news'-advertenties die tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne opdoken.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.